18.02.2019 | 21:45
ГЕРБ се изплашиха: Връщат преференциите и сменят ЦИК
Борисов отново намекна, че Цветанов се разпорежда зад гърба му

Под силен полически и обществен натиск и под заплахата от мащабен протест, от ГЕРБ дадоха заден и ще променят част от нововъведенията в Изборния кодекс. Тази сутрин премиерът Бойко Борисов свика спешно заседание на Изпълнителната комисия на партията. След него даде пресконференция и обяви, че “въпросът с преференциите ще бъде прерагледан и ще бъде избрана нова Централна избирателна комсия”.

Борисов застана пред медиите заедно с депутата от гражданската квота на ГЕРБ Георги Марков, който още в петък го призова да се намеси, за да бъде преразгледана преференцията. Заседанието на ръководството на партията мина през председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, който е на посещение в Прищина. На няколко пъти обаче Борисов го спомена и се опита да обясни, че решенията му в парламента “към момента” били правилни, но после опозицията му забила нож в гърба.

Говорих с колегата Цветанов, каза Борисов в началото на изявлението си. Издебват ме когато съм в чужбина и тогава създават напрежение, оплака се премиерът по адрес на опозицията. Припомняме, че вчера пленумът на БСП реши парламентарната група на левицата да напусне парламента заради промените в Изборния кодекс. Социалистите освен това обявиха, че ДПС крепи сегашното управление. Лично Цветан Цветанов призна в интервю по-рано, че подкрепата за текста, свързан с преференциите, е била договорена, за да се закрепи сегашното управление.

Само преди няколко часа обаче Йордан Цонев от ДПС коментира, че “дори и ДПС не може да стабилизира това управление”.  Това управление никой не може да го стабилизира, дори и ДПС. То е нестабилно по своя генезис, защото е съставено от идейно несъвместими партии като ГЕРБ и националистите, каза пред Нова тв зам.-председателят на ДПС.

Борисов не скри колко е раздразнен и от тези коментари. Никога не съм казал, че има нещо скрито – покрито, но да излиза, че ни извиват ръце – не, обясни той, визирайки ДПС.  ГЕРБ ще възстанови по подходящ начин преференциалното гласуване, защото сме единствената политическа сила в България, която се вслуша в гласа на 2,5 млн. избиратели, обяви в началото на днешната пресконференция Георги Марков.
„За да не ни обвиняват, че нарушаваме закона, и това да стане причина да се ореве Европа, Съвета на Европа, Африканският съюз, че са опорочени изборите, ще се открие процедура по избор на нова ЦИК. Ние още не сме преглътнали Костинброд и съм изумен,че държавният глава намекна за Констинбродската афера с положителен знак“, продължи Марков.

Днес свиках ИК на ГЕРБ, вчера разговарях с колегата Цветан Цветанов и след заплахите, за да се запази кворума в парламента, приехме това решение, включи се със спасителния си план Бойко Борисов.

Възложил съм на парламентарната група да се намерят всички законови методи и да се стартира процедура за нова ЦИК, съобщи още премиерът. Защото и нашите избори, които проведохме по време на служебното правителство, и изборът на президента Румен Радев бяха по тези правила и с тази ЦИК. И тогава ние не оспорихме изборите. Струва ми се нахално да изопачават така нещата, но имат право, възмути се Борисов.
Според него Цветан Цветанов е действал “на момента правилно, но резултатите от това тежко удрят по репутацията на ГЕРБ”.

Припомняме, че в петък промените в Изборния кодекс минаха, след като ДПС осигури кворума в пленарната зала. Това стана, след като Цветан Цветанов отиде на консултации в стаята на движението, а после призна, че без ДПС е щяло да се разпадне 44-ото Народно събрание.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране