29.02.2024 | 10:19
Журналист от BBC: Има разследване, че задържаните за шпионаж българи са преследвали Христо Грозев
38-годишният Тихомир Иванчев остава за постоянно в ареста, където от година са и петима други наши сънародници

„Става въпрос за огромна шпионска активност, която се извършва от името на Русия. В България има разследване, че тези хора са преследвали и колегата Христо Грозев“. Това заяви журналистът от BBC Йордан Цалов.

“Разследването е било насочено в посока, че след като Кремъл го обяви за издирване, тези хора са извършвали дейност да го следят”, каза той в ефира на bTV.

Шестият българин, обвинен във Великобритания за шпионаж в полза на Русия, се изправи пред Уестминстърския съд в Лондон. Съдът постанови, че заподозреният Тихомир Иванчев остава в ареста.

38-годишният Тихомир Иванчев остава за постоянно в ареста, където от година са и петима други наши сънародници. Иванчев е бил активен състезател по плуване в България преди около 15 години. На Острова той имал собствена фирма за ремонтни и бояджийски услуги, пише bTV.

Иванчев е бил в близки приятелски отношения с една от задържаните преди около година – Ваня Габерова. Седалището на неговата фирма се намира в близост до фризьорския ѝ салон. По данни на разследващите органи двамата са имали и обща адресна регистрация в определен период.

Не е известно Иванчев да е имал по-сериозна роля в шпионската клетка. Тя била ръководена от 46-годишния Орлин Русев, който получавал задачи от Ян Марсалек, известен с една от най-големите финансови измами в Германия.

„Хората, за които говорим, не са толкова български шпиони, колкото хора, които са замесени в огромен международен скандал и обслужващи интересите на Кремъл“, добави журналистът Йордан Цалов.

„Параноята на Владимир Путин очевидно е достигнала до такива нива, че той уби опозиционер, който не представляваше заплаха. Той стоеше в наказателна колония под изключително строг режим. Важно е да се подчертае, че Алексей Навални беше символ на руската опозиция и за много руснаци той представляваше надежда. Русия е уплашена и не иска погребението на Навални да бъде отразено“, посочи Цалов.

„Руската гражданска активност е минимална. Виждаме, че всеки бива арестуван. Погледите са насочени към Юлия Навалная, която може да поведе опозицията. Засега може да го прави извън Русия. Едва ли в момента може много да бъде направено от руснаците в Русия, но има и много сели хора, които се противопоставят“, каза още той.

 

ФрогНюз

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране