28.02.2024 | 21:31
Влюбен в рускиня известен наш плувец е задържаният за шпионаж в Англия
Тихомир Иванчев беше считан за наследник на легендарния Петър Стойчев

Тихомир Иванчев – шестият българин, задържан в Англия за шпионаж, е известен български плувец. Арестът и евентуалната му шпионска дейност са най-коментираната тема в софийските басейни, където името на Тихомир Иванчев говори много.

В периода около 2005 – 2010 година той е най-голямата надежда на българското плуване. Името му остава в сянката на Петър Стойчев, който по това време печели почти всички световни състезания на маратонските дистанции в плуването. Почти винаги не само в България, а и по света, Иванчев е сред призьорите и всички го виждат като наследник на легендарния Петър Стойчев.

Очакванията към него са дори още по-големи, защото за разлика от Стойчев, който е специалист на много дълги дистанции в открити води, Иванчев се справя добре и с олимпийските дистанции 800 и 1500 метра. Иванчев дори печели олимпийска квота за България, което се случва изключително рядко.

Върхът на кариерата му е през 2007 г., когато Петър Стойчев печели Гранд при сериите в плувния маратон, а Тихомир се класира трети. Класирането на двама българи в челната тройка на най-престижното състезание в техния спорт тогава е отчетено като едно от най-важните спортни събития за България.

Тихомир Иванчев

По това време Иванчев живее с друга голяма надежда на българското плуване – националната рекордьорка и седемкратна републиканска шампионка Иванка Моралиева. Тихомир обаче се влюбва в рускиня и започва да тренира в руския национален отбор, заедно с нея. Въпросният руски национален отбор прекарва само част от времето си в Русия, а през по-голямата част от годината е на състезания и тренировки в различни страни по света.

От години има съмнения, че голяма част от руските отбори се ползват като прикрития за шпионска дейност. Предполага се, че именно това е породило и съмненията към Иванчев.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране