01.05.2024 | 14:51
130 деца и над 700 планински бегачи премериха сили в Коджа кая (ВИДЕО)
Даниел Иванов победител в най-трудната дистанция - 75 км с 4300 D+

Малкото село Билка в източния Балкан събра през изминалия уикенд над 700 планински бегачи, за да премерят сили в шестото издание на Коджа кая ултра.

В деня преди основното състезание пък 130 деца се съревноваваха в детско бягане.

С изгрева на слънцето в неделния ден бе даден старт и на най-дългата дистанция от 75км с 4300 метра положителна денивелация.

Тя бе безапелационно спечелена от рекордьора за зимно преминаване на Ком-Емине Даниел Иванов, който поведе колоната още в началото и успя да задържи водачеството въпреки сериозната конкуренция.

Иванов пробага трасето за за 9 часа и 50 минути. След сериозна борба за влизане в топ 3 между няколко състезатели в крайна сметка второто място спечели Петър Христов, а третата позиция остана за Пирин Галов. Шампионът от преди 3 години и соченият за фаворит Росен Русев остана четвърти.

При жените надпреварата протече по сходен начин – Милена Добрева пое водачеството още от старта и не го изпусна до самия финал, завършвайки за 11 часа и 58 минути. Втора и трета се наредиха Ваня Димитрова и Бела Дулева.

И тази година черното 75-километрово трасе взе голям брой „жертви“, като 42% от застаналите на старта не успяха да достигнат до финала или да го завършат в регламентираното време.

30-километровата надпревара, която е и първи кръг от Държавния шампионат по скайрънинг спечелиха Верадина Начева при жените и Кирил Николов – Дизела при мъжете.

Верадина Начева пробяга сертифицираното от международната асоциация по скайрънинг 30-километрово трасе с почти 2000 метра денивелация за 4 часа и 3 минути. Втора и трета се наредиха Сара Минкова и Десислава Димова.

При мъжете след сериозна конкуренция и няколко размествания в класирането най-бърз на скалистото и технично трасе бе Кирил Николов – Дизела. Той завърши с време 3:06. На 8 минути зад него завърши Тони Петков, а третата позиция остана за Димитър Желязков.

На 14-километровата дистанция с денивелация 1050 метра най-високо на стълбичката при мъжете стъпи Божидар Цочев с време 1:31. Негови подгласници станаха Славян Марков и Деян Гинев. При жените първа завърши Ваня Христова, а на второ и трето място се наредиха Златина Генчева и Недред Заструг.

В отделна класация за младежи и девойки до 23-годишна възраст най-бързи бяха Светомир Тончев и Златина Генчева.

На маратонското трасе с денивелация 2500 метра най-високо на стълбичката се качи Атанас Параскевов с време 5:07. Негови подгласници останаха Николай Пасков и Даниел Тончева. При жените победата взе Вяра Кръстева с време 6:01, а втората и третата позиция останаха за Валерия Димитрова и Лина Христова.

Маратонът тази година се проведе с финансовата подкрепа на Министерството на младежта и спорта по програма „Спортът – начин на живот“.

СНИМКИ!

 

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране