14.10.2019 | 12:20
400 000 мъртви души на изборите
Мъртъвци отново ще "гласуват" на местния вот

400 000 мъртви души има в изборните списъци. Чрез „прескачане” на няколко точки от новия Изборен кодекс, свързани с българите в чужбина, излиза, че в страната живеят много повече хора, отколкото са в действителност.

Повечето от незаконно включените лица в изборните списъци отдавна живеят зад граница. Според закона, ако някой гласоподавател през последните шест месеца не е бил в България, би трябвало да отпадне от списъците. Оказва се обаче, че масово хора, които отдавна са в чужбина, продължават да фигурират в листите.

От списъците би трябвало да бъдат отстранени и лицата, които два месеца преди изборите са излезли зад граница и не са се върнали до изборния ден. Тези данни са на разположение на МВР и те трябва да ги подадат в ГРАО. Такава информация обаче не е предоставена.

Реалните гласоподаватели в страната са 5 800 000 души, но по списъците на ЦИК те са 6 200 000 (т.е. има 400 000 „мъртви души“), което ще доведе до обявяване на по-ниска избирателна активност, дори ако реалните числа показват обратното.

Избирателните комисии са сформирани от различни политически сили, като секциите трябва да се саморегулират. По думите на Михаил Константинов от “Информационно обслужване” в страната има над 2000 избирателни комисии, които наблюдателите нямат възможност да проверят.

Той каза още, че най-много се търгува с гласове при местните избори, защото няколко гласа могат да променят хода на вота. Той призова властите да глобяват и да арестуват нарушителите и допълни, че най-активна е продажбата на гласове в малките населени места.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране