22.08.2019 | 0:27
5 бона борч след НАПлийкс за софиянец
Били са използвани неговите 3 имена, ЕГН, постоянен адрес, както и номера на личната карта

Първи случай на изтеглен фалшив кредит на името на нищо неподозиращ българин след НАП-лийкс вдигна на крак разследващите полицаи, съобщава Lupa.bg.

Столичанин разбрал в петък, че на негово име е била изтеглена сумата от 5000 лева от една от финансовите институции за т.нар. “бързи” заеми.

Били са използвани неговите 3 имена, ЕГН, постоянен адрес, както и номера на личната карта – де факто пълният набор лични данни, необходими за изтеглянето на борча. Посочена е била обаче различна сметка, по която да се погасява кредитът.

Софиянецът научил за схемата, когато от небанковата фирма му позвънили след 30-дневния “гратисен” период, за да го подкани да направи първа, макар и минимална вноска, от 80 лева.

Сащисан от телефонния разговор, той на секундата се свързал с адвокат, който го посъветвал да отправи жалба в най-близкото районно полицейско управление и да обясни всички факти и обстоятелства около личната си драма.

Оказва се, че мъжът не просто имал изрядно досие в Централния кредитен регистър и затова ползването на личните му данни за теглене на сумата е било безпроблемно, но и никога досега не бил взимал заем от подобна институция, а разчитал само на банките за ипотека и лизингови плащания.

Междувременно НАП все още не е предоставила информация какви точно данни са изтекли от хакерската атака, а единствената справка, която българин или чуждестранно лице може да направи, е дали е станал жертва на удара, или не.

Обещанието на шефката на институцията Галя Димитрова бе ново приложение за конкретна информация да бъде пуснато на интернет страницата на агенцията до средата на август.

Столичанинът, пострадал от теча на данни, е разбрал, че кредитът, който неизвестни лица са изтеглили на негово име, е бил заявен във фирмата точно 3 дни след разпространението на файловете от атаката свободно в интернет пространството чрез торент сайтовете и е бил по онлайн запитване.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране