20.03.2024 | 10:10
5 причини да произвеждаме енергия
Защо е важно ТЕЦ-овете ни да се трансформират и да продължат работа

Колкото повече, толкова повече

Според зелени организации в България няма смисъл да се опитваме да трансформираме въглищните централи в газови, защото това е скъпо и после евентуално ще бъде нерентабилно. Зелените не отчитат, че централа като ТЕЦ Бобов Дол е базова и затваря енергийния кръг т.е. от нея зависи електричеството на част от столицата, която ако се затвори трябва да се компенсира с друга мощност в същия регион и т.н. и т.н. Не се взима предвид и, че природният газ по отношение на същата тази централа е само част от суровинния микс, с който ще се заменят въглищата, но за това малко по – късно. Логиката „да не се мъчим да се трансформираме, защото няма смисъл“ е напълно погрешна, пораженческа и от нея могат да следват само негативни сценарии. Как нещо не може да стане е ясно, но българските инженери и специалисти не веднъж са показвали, как нещата могат да се случват. Дали първият компютър щеше да бъде създаден с участието на българин, ако и Джон Атанасов смяташе, че „това няма как да стане“? Колкото повече произвеждаме, толкова по – конкурентна икономиката ще имаме и толкова повече възможности ще имат хората. Проста пазарна логика. А енергетиката е част от себестойността на всяко производство, което я прави продукт с висока добавена стойност.

Общоизвестен факт, като това, че земята е кръгла. И в крайна сметка, ако десетилетия сме били износител, държава, която гарантира стабилността на енергетиката в целия Балкански регион, изградили сме толкова много професионалисти, защо да не можем да си трансформираме централите? Дори поставянето на цели като запазване на българското енергийно производство са пораженчески. В глобалния променящ се свят възможностите да рестартираме икономиката си, така че да бъдем водещ производител не само на Балканите, но и за цяла Европа е далеч по – предпочитан.

Диверсификацията или повече-то, което води до повече гъвкавост

Ако ТЕЦ Бобов дол произвеждаше електрическа енергия от 5 суровини, вместо само от въглища, сега нямаше да се задава въпросът, ще успеем ли да я съхраним. Точно такъв е идейният вариант на програмата им за трансформация. Въглищата ще бъдат заменени с природен газ, биомаса, биогаз и други био горива. 100 мегаватовият фотоволтаичен парк, който вече се вижда на мястото на стария им сгуроотвал, пък е първата стъпка към производство на зелен водород. Колкото повече са суровините в микса, толкова по – гъвкава става централата и по – конкурентна цена може да предложи. Логиката и за непрофесионалист в областта е ясна и тезата, че по – добре да не се опитва да се трансформира, защото е скъпо, все повече издиша.

Баланс при ходене по тънко въже

Най-просто казано, електричеството, което потребяваме във всяка минута, трябва да бъде обезпечено с производство в същата тази минута. Разликата между двете се нарича небаланс, който се покрива обикновено с по – висока от средната цена. Ако произвеждаме електрическа енергия само от слънце, в тъмните часови пояси трябва да има друга мощност, която да компенсира отсъствието на фотоволтаичното производство. Конвенционалните централи – тези, които произвеждат от суровина, която може да бъде на разположение 24/7, са важни за осигуряване на точно този баланс. Когато се отказваме от природния газ, приет като преходно гориво, ние се отказваме от възможност да осигурим този баланс със собствено производство, а планираме това да стане с внос на електроенергия от съседни страни. Да внасяме вместо да изнасяме е гибелно, за която и да е икономика.

Сигурно или сигурност

Гарантиране на националната енергийна сигурност е по – сложна тема, която цел е достатъчно важна, за да се описва повърхностно. Достатъчно е да се знае обаче, че европейската сигурност е пъзел от сигурността на отделните и членове. Сигурно някак можем да се оправим и без да произвеждаме електроенергия от конвенционални централи, но със сигурност техният напън да се трансформират и да продължат да работят заслужава уважение, защото точно те днес обезпечават енергийната система, заедно с АЕЦ Козлодуй.

Хората в центъра на смисъла

Целият замисъл на Зелената сделка е да се направят усилия в името на хората – тяхното здраве и благополучие. Да оставим хиляди на улицата без препитание, закривайки централи, да внасяме ток вместо да изнасяме, да свиваме индустрия, защото себестойността и става все по – нерентабилна най – малкото, ползвайки почти 100% вносни суровини със сигурност не е резултат, който ще повиши благосъстоянието на хората.

Трябва да стискаме палци ТЕЦ-овете ни да се трансформират и да продължат работа – ТЕЦ Бобов дол и целият комплекс Марица изток и всички въглищни топлофикации. За собствениците им може да се окаже по – доходно да ги нарежат за скрап. За хората и родната икономика обаче смисъл има всеки произведен мегават на българска земя. Земеделските площи са за земеделска продукция, а превръщането им в сиви метални полета с наредени фотоволтаични паркове е двоен удар върху икономиката и тъжна, много тъжна гледка.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране