17.03.2019 | 16:07
Абдул Азис, който спря масовия убиец Брентън Тарант
Той е афганистанец, дошъл в Австралия като бежанец, а от няколко години живее в Нова Зеландия
Сниммка от AP

Абдул Азис не иска да го наричат герой.  48-годишният афганистанец е човекът, чието хладнокръвие и решителност спират атентатора Брентън Тарант да продължи с масовите убийства и във втората джамия в Крайстчърч – в Линууд, пише АП.

Абдул Азис разказва, че грабнал апарат за картови плащания и се втурнал извън джамията, за да се изправи срещу стрелеца.

Афганистанецът има четири деца, заедно със синовете си бил на петъчната молитва в джамията, когато чул приближаването на Брентън Тарант.

Терористът уби 50 души при нападение на две джамии в най-кръвопролитното масово убийство в съвременната история на Нова Зеландия. Той застреля 41 души в джамията “Ал Нур”, след което кара 5 км през града и атакува другата джамия, където уби на място 7 души. Още две жертви на атентатора починаха по-късно от раните си в болница.

“Ако не беше Азис, броят на убитите щеше да бъде много по-голям”, казва пред АП Латиф Алаби, имамът на джамията в Линууд.

Алаби разказва, че чул около 1,55 ч следобед местно време глас пред джамията и прекъснал молитвата, за да погледне през прозореца. Видял мъж, облечен в черно в милитъри стил, имал каска и носел автомат. Първоначално имамът помислил, че е мъжът е полицай.

Имамът извикал на събралите се около 80 души да легнат на земята. Те се поколебали. Тогава в помещението влетял куршум, стъклото се счупило, а едно тяло паднало покосено. Хората започнали да осъзнават, че става нещо страшно.

“Тогава този наш брат (Абдул Азис) излезе напред. Той тръгна след нападателя и успя да го надвие, така ние бяхме спасени”, твърди Алаби.

Според имама, ако нападателят беше успял да влезе в джамията, всички вътре са щели да бъдат мъртви.

Абдул Азис разказва, че изскочил навън като крещял силно – надявал се така да попречи на стрелеца да влезе в джамията. Нападателят хукнал към колата си, за да вземе друго оръжие, и тогава Абдул хвърлил по него апарата.

Терористът стрелял, но афганистанецът успял да се изплъзне невредим зад паркираните коли. В този момент Абдул видял на земята оръжие, което нападателят бил забравил, взел го, насочил го и стрелял, но не последвал изстрел.

“Той скочи в колата си, а аз хванах оръжието и го метнах към стъклото на прозореца му, то мина през него като стрела”, припомня си Абдул Азис.

Нападателят потеглил като крещял, че ще ги избие всичките. Абдул хукнал след колата и го преследвал до кръгово кръстовище. Полицията хваща терориста няколко минути по-късно.

Абдул Азис е роден в Кабул, Афганистан. Напуска родината си като бежанец, когато е момче. 25 години живее в Австралия. Преди няколко години се мести в Нова Зеландия.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране