20.02.2024 | 16:31
Адвокати се разгневиха на прокуратурата за кръга “Божанов”
6 колегии се възмущават, че казуси като "Нотариуса" и "Пепи Еврото" се неглижират от институциите

Шест адвокатски съвета излязоха с остра обща позиция по скандала около убития Мартин Божанов – Нотариуса и данните за мрежата му за влияние в съдебната система и за гравитиращите около кръга му съдии и прокурори. Позицията им се отнася и за липсата на адекватни действия около друг подобен скандал в системата – за мрежата на бившия следовател, а сега адвокат в неизвестност Петьо Петров – Еврото. “Необходимо е решително действие на всички нива – Народно събрание, МВР, Министерство на правосъдието и най-вече прокуратурата”, пишат адвокатите.

“Изказваме публичното си възмущение и нетърпимост срещу изнесените в последните две седмици данни за действието на кръговете около публично осветлените Мартин Божанов – Нотариуса и Петьо Петров – Еврото и пълното насрещно бездействие на прокуратурата като единствен орган в държавата, имащ правото да повдига и поддържа обвинението срещу лица, извършили престъпление”, пишат съветите, които ръководят колегиите във Варна, Видин, Плевен, Пазарджик, Пловдив и Смолян. Видинската колегия е тази, в която е вписан Петьо Петров.

Адвокатите обясняват колко е абсурдно, че вместо незабавно да бъдат арестувани лицата, за които съдия Владислава Цариграска е сигнализирала, че са я заплашвали, те се разхождат свободно, а тя е със съдебна охрана. Това, според тях, са палиативни грижи.

“За нас звучат абсурдно изнесените данни, висши представители и ръководители на органите на прокуратурата са се сраснали с и подкрепят престъпността и в същото време същите тези органи не предприемат никакви действия по разследване, които да опровергаят изнесените факти, даващи основание за предполагане на наличие на организирани престъпни групи, с участието на прокурори и съдии на ръководни постове, или пък, ако изнесената информация е вярна, да се предприеме наказателно преследване на виновните лица, които да понесат наказания с цялата строгост на закона”, се казва още в позицията.

Според адвокатите прокуратурата оглушително мълчи и за твърденията, че “тези две групи вероятно са подкрепяни от висши политици”.

Адвокатите изразяват пълната си подкрепа към съдия Цариградска. “Пpaвнaта oбщнocт в страната нe мoжe дa бъдe бeзyчacтнa, ĸoгaтo e пocтaвeнa пoд зaплaxa нeзaвиcимocттa нa cъдa и ycтoитe нa пpaвoвaтa дъpжaвa. Упражняването на адвокатската професия в частност и всички юридически професии имат смисъл единствено при функционирането на справедлив, безпристрастен и независим съд, подвластен единствено на закона”, пишат адвокатите.

Те обръщат и внимание на практиката над магистрати да се упражнява натиск чрез клеветнически кампании в жълти медии.

“Апелираме цялата юридическа общност да не стои безучастна и да не изказва само в разговори на четири очи възмущението си от случващото се, а да застане с ясна позиция, с която да изиска от компетентните органи да влязат във функциите си”, пишат още адвокатите. И призовават освен да се осигурява охрана на Цариградска, да бъдат “неутрализират незабавно източниците на отправените заплахи”.

ТРИ МЕСЕЦА

В срок от три месеца временна комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще трябва да проучи всички факти и обстоятелства за участието на съдии в дейността на групата около Божанов. Днес Съдийската колегия определи точния предмет на дейността на комисията – проучване на съдебни дела, изискване на информация от органите на съдебната власт, Върховната прокуратура, ГДБОП, ДАНС, СДВР, НАП, ИВСС, Националното бюро за контрол на СРС и други органи, изслушване на лица във връзка с известни обстоятелства за дейността на групата около Мартин Божанов, обобщаване и анализ на събраната информация, съобщи “Лекс”.

Ще се проучват съдебните дела, за които има данни за свързаност с дейността на Божанов Нотариуса – става дума за делото за несъстоятелност на КТБ, делата за конфискация на активите на Евелин Банев-Брендо и семейството му, делото „Манджуков срещу Инвестбанк“, всички дела, по които страна е бил Божанов като физическо лице или свързаните с него физически и юридически лица, дела, по които страна или процесуален представител са били адвокатите Велимир Атанасов, Емил Писков и Калин Чанков, дела, по които Божанов или въпросните адвокати са били свидетели или податели на сигнали и жалби, без да са страни по конкретното производство, както и всички дела, по които има данни за свързаност от публично достъпни източници на информация.

За членове на комисията бяха избрани председателите на върховните съдилища Галина Захарова и Георги Чолаков, както и членовете на колегията Цветинка Пашкунова, Вероника Имова, Даниела Марчева, Олга Керелска и Атанаска Дишева. Съдии ще участват, но не директно в състава на комисията, а ще им бъдат възлагани конкретни задачи от двамата председатели на върховните съдилища. Според Атанаска Дишева в състава на комисията трябва да влязат всички членове на колегията, които имат желание. Председателят на ВАС отговори, че комисията е отворена и всеки, който иска, може да участва в работата ѝ.

Източник: “Сега”

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране