30.03.2024 | 12:13
Академик Денков: Ясно е, че г-н Главчев е част от ГЕРБ
"Министър-председателят трябва да реши кога и кой му трябва, за да може да си свърши работата"

“Ясно е, че господин Главчев е партийно лице, част от ГЕРБ, така че няма как да се правим, че няма отношение с тях”. Това заяви Николай Денков преди началото на конференцията на “Продължаваме промяната”.

“Разпределянето на квотен принцип на хора по партийна линия, които трябва да бъдат лицето и съдържанието на независимите контролни органи и регулатори, е грешно , това не трябва да се допуска и това е нашият спор с ГЕРБ”, каза той.

“Министър-председателят трябва да реши кога и кой му трябва, за да може да си свърши работата. Аз лично не познавам добре Димитър Главчев, не мога да коментирам”, отбеляза той.

“Разбира се, че бих му помогнал, не е лесна отговорността на премиера”, отговори той на въпрос би ли помогнал на Димитър Главчев при встъпването в длъжност.

Припомняме, че в 14 часа днес президентът ще възложи на Димитър Главчев да предложи състав на служебно правителство. Късно снощи от “Дондуков” 2 обявиха, че в изпълнение на Конституцията Румен Радев определя председателя на Сметната палата за кандидат за служебен министър-председател.

Президентът взе това решение, след като последователно в рамките на два дни разговаря с всички лица, които могат да заемат поста според последните промени в Конституцията.

Държавният глава се срещна с председателя на Народното събрание Росен Желязков, с управителя на БНБ Димитър Радев и подуправителите Петър Чобанов, Радослав Миленков и Андрей Гюров, както и с номинираният за служебен премиер председател на Сметната палата Димитър Главчев и неговите двама заместници Тошко Тодоров и Горица Грънчарова-Кожарева.

В списъка с потенциалните кандидати беше и омбудсманът Диана Ковачева, която обяви, че предстои да депозира своята оставка пред Народното събрание, тъй като скоро ще положи клетва като съдия в Съда по правата на човека в Страсбург.

След решението на президента, по Конституция служебният премиер трябва да предложи състав и структура на служебното правителство, което ще бъде назначено от държавния глава. След това трябва да бъдат насрочени нови парламентарни избори в двумесечен срок.

Основна задача на служебното правителство е да организира честни и свободни избори, гласи чл. 99 от основния закон.

В петък депутатите приеха в спешен порядък, че назначеният за служебен премиер ползва неплатен отпуск от досегашната си длъжност по време на своя мандат.

 

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране