06.05.2024 | 10:11
Активисти на “Възраждане” заплашени с арест в Гърция
Това е пореден подобен случай, при който гръцките власти възпрепятстват отбелязване на паметта на Гоце Делчев на лобното му място

Кандидати за депутати от „Възраждане“ са били заплашени от арест заради посещение на лобното място на Гоце Делчев в Гърция, съобщи БТА.

Активисти от структурите на „Възраждане“ в Гоце Делчев, Гърмен и Сандански тръгнали за с. Баница в Гърция, за да отдадат почит на Гоце Делчев. Причината за посещението е 121 години от смъртта на българския революционер, който е убит на 4 май 1903 г. на това място край село Баница след еднодневно сражение с турска потеря.

Групата от „Възраждане“ и други български граждани, дошли да се поклонят на мястото, е била спряна от гръцки цивилни полицаи. Те са им отказали достъп до лобното място на Гоце Делчев под предтекст, че провеждат акция за издирване на хора, която не знаят кога ще свърши. Били са събрани всички лични карти на присъстващите и отведени за разпит и справка в полицията.

Като част от групата е била и Костадинка Джагълова – кандидат за народен представител, на второ място в листата на „Възраждане“ за Благоевградска област, която е била заплашена дори с арест от страна на гръцките полицаи, заради направени от нея снимки на мястото.

Това е пореден подобен случай, при който гръцките власти възпрепятстват отбелязване на паметта на Гоце Делчев на лобното му място.

Миналата година бяха арестувани няколко десетки български граждани, посетили Баница, а преди години гръцката полиция задържа и български журналисти. Същевременно паметните плочи, поставяни от “Възраждане” и други български организации на това място, биват незабавно унищожавани от гръцките власти.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране