16.02.2024 | 14:05
Алексей Навални почина в затвора!
Той се почувствал зле, загубил съзнание и издъхнал

Руският опозиционен лидер Алексей Навални почина в затвора. Това предаде АФП.

“Осъденият Навални А.А. се почувствал зле и на практика е загубил съзнание. Медицински екип е отишъл без забавяне, извикана е и “Бърза помощ”. Проведени са всички реанимационни дейности, но без положителен резултат. Лекарите от Бърза помощ са регистрирали смъртта”, гласи съобщението на Федералната служба за управление на затворите.

Преди Коледа Навални бе преместен в затворническа колония отвъд Полярния кръг. Две трети от времето, в което бе в затвора, Навални прекара основно в карцера.

“Спорес решението на семейството на Навални нищо не коментирам. Сега ще видим какво става. Адвокатът на Алексей бе при него в сряда. Тогава всичко беше наред”, заяви другият адвокат на Навални.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че всичко ще бъде изяснено от Управлението на затворите, а причината за смъртта ще я изяснят медиците.

Кой е Алексей Навални?

Алексей Навални беше арестуван през януари 2021 г. при завръщането си в Русия от Германия, където се лекуваше след опит за отравяне. Според дисидента опитът за покушение срещу него е бил организиран от руските специални служби.

През февруари 2021 г. съдът отложи предишната присъда на Навални за лишаване от свобода за предполагаеми финансови измами. През март 2022 г. опозиционерът получава друга присъда – девет години в строго охранявана наказателна колония по обвинения в присвояване и неуважение към съда.

Два месеца по-късно срещу Навални са повдигнати нови обвинения, включително за “създаване на екстремистка организация”, а през октомври 2022 г. списъкът с обвинения е разширен и включва “насърчаване на тероризма” и “реабилитиране на нацизма”.

През август 2023 г. московски съд призна Навални за виновен в предполагаемата “екстремистка дейност” и го осъди на общо 19 години затвор. Той трябвало да бъде преместен в наказателна колония с висока степен на сигурност, предназначена за най-опасните затворници, включително рецидивисти и осъдени на доживотен затвор.

Навални неведнъж се е оплаквал от условията в наказателната колония, като директно ги е наричал изтезания. Критикът на Кремъл съобщи, че е бил лишаван от сън, не е получавал медицинска помощ и умишлено е бил поставен в килия с осъден за убийство затворник, който страда от тежки заболявания и не спазва лична хигиена.

Освен това не му е бил разрешен никакъв контакт със защитниците или роднините му.

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране