01.09.2019 | 10:38
Амазония продължава да гори
Сателитни снимки показват близо 4 000 нови пожара

Амазония продължава да гори, а правителството не може да се справи със стихията. Въпреки наложената забрана за всякакви палежи, пожарите се множат и буквално изпепеляват “белите дробове” на планетата.

Само в първите 48 часа от налагането на забраната сателитни снимки показаха почти 4 хил. нови пожара в Бразилия , половината от които в амазонската гора, предаде агенция “Фокус”.

От януари до сега в Амазония са избухнали почти 50 хил. пожара. Според експертите това е драматично директно следствие от обезлесяването, инициирано от местните фермери.

Амазонският регион се намира в сухия си сезон, но влажността тази година е по-висока от обичайната и това подсилва подозренията, че пожарите не са причинени от самозапалване или човешка непрежност, а са умишлени.

Забраната на правителството за палене на огън много закъсня и според много анализатори е по-скоро политически, отколкото практически ход.

Президентът Болсонаро спечели изборите с лозунги, че фермерите имат нужда от повече земя, за да се издържат. Тези послания се схващат като картбланш за обезлесяване на амазонската джунгла.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране