10.09.2019 | 18:29
Арестът като форма на флирт с десните
Въпрос с все още неизвестен отговор: Ще си върне ли Борисов доверието на десните с деветосептемврийския арест на Юрий Борисов?

Предистория на показния арест на Девети септември

Преди седмици премиерът Бойко Борисов каза, че изборната кампания в София вероятно ще бъде много мръсна и подла.

Наистина стана мръсна,  и то преди още кампанията да стартира официално.

Но този път мръсотията се изля първо от среди, разпознати от хората като поддръжници на Бойко Борисов. Изля се по посока на кандидата за софийски кмет от Демократична България.

Сайт, доказал се през годините, като  най-големият ласкател на Борисовото его, пусна вулгарни снимки отпреди 6-7 години с приятелката на Борислав Игнатов.   Въпреки общественото недоволство от акта, последва серия от други публикации, в които публични мъже от третата възраст ни обясняваха колко обществено полезно е подобно деяние. Трябвало да знаем всичко за публичните личности, след като се канят да ни управляват.

Но на Девети септември излезе друга публикация в друг сайт, която наложи фокс мажорно изместване на фокуса на внимание.

Статията, която показа на управляващите, че в интернет никой не е защитен и всеки може да бъде „сготвен”, в това число Борисов и кандидатите на ГЕРБ за кметски постове.

На Девети септември в 7.39 часа „Афера” изнесе разследването на Мария Константинова. Същата си бе направила труда да преобърне цитирания от пикльовците световен порносайт, за да установи, че техните твърдения се разминават с реалните факти:

-Има профил със познатите от ПИК снимки, но профилът е на МЪЖ.

-Приложеният порно клип е на друга жена, която няма никаква прилика с приятелката на Игнатов. При това собственикът на профила е написал, че обича да чука такива жени.

Константинова видяла в същия порно сайт и  профил на главния ПИКльо на републиката, с негови снимки с премиера Борисов. Профилът, естествено, е  направен  умишлено, за да се покаже нагледно колко лесно може да бъде омаскарен някой в интернет.

Заинтересовани лица се усетиха се, че нямат интерес да дразнят повече десните, че това води единствено към служебна победа на Манолова, и предприеха спешни стъпки за обръщане на ситуацията. На ПИК бе разпоредено да прекрати атаките. Беше скрита и статия, в която имаше читателски коментар със същата насоченост.

Един не толкова спешен арест – дар към Демократична България

В  следобеда на Девети септември бе арестуван един от секретарите на сдружение „Русофили” и бивш главен редактор на в. Дума. На Юрий Борисов бяха надяните белезници с обвинение в шпионаж. Арестуваха го показно, разпитаха го и пуснаха да си ходи по живо по здраво преди още Девети септември да свърши.

Не се съмнявам, че е имало предварително разследване за нерегламентирана дейност в полза на Русия, съмнявам се обаче, че  първоначалният план е предвиждал арест точно на Девети септември.

И аз като мнозинството в социалната мрежа смятам, че мероприятието бе своеобразен подарък за десните, като опит да се смекчи гнева им заради унижението на Игнатов, да им се даде мотив да подкрепят Фандъкова на втори тур. Защото без гласовете на десните тя няма да спечели изборите, това вече е ясно на всички.

Но десните сякаш не разбраха скритата цел на мероприятието, изгубиха ума и дума от кеф. За такъв подарък, и то на Девети септември, никой не бе и мечтал.  Забравиха и Игнатов, и гнева си, който ги тресеше в продължение на седмица. Не се намери нито един да се усети, че арестът е знак не  толкова към Москва, колкото към самите тях – отчаян опит на Борисов  да си гарантира  победа в София. Загуби ли София, ще загуби и парламентарните избори, независимо дали ще бъдат извънредни или  редовни.

По-късно стана известно, че Борисов е задържан във връзка с изследване, проведено преди години, когато е бил шеф на в. Дума.  Че са го разпитвали за връзки със станалия вече легендарен Решетников.

Днес вече се говори, че бил задържан като свидетел.

Уау, това е нещо ново за правния мир – свидетел да бъде завеждан на разпит с  белезници!

Но паниката какви ли не безумни идеи ражда.

На 22 септември могат да арестуват и някой служител от руското посолство със същите обвинения. И десните пак ще бъдат доволни. На тях малко им трябва, за да забравят всичките си възмущения и недоволства, унижението на Игнатов, за да се пльоснат по очи в краката на Борисов и да простенат влюбено: „Благодарим ти, бащице!”

Росен Янакиев
оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране