12.04.2024 | 16:13
Асен Василев е най-прахосническият и безотговорен финансов министър за последните 27 г.
Той вдигна държавните разходи до космоса – два пъти по-високи, отколкото преди пандемията, коментира Николай Василев

Асен Василев е най-прахосническият и безотговорен финансов министър за последните 27 години.

Това заяви пред БНР Николай Василев, бивш вицепремиер и министър на икономиката.

“Той вдигна държавните разходи до космоса – два пъти по-високи, отколкото преди пандемията. Добрият финансов министър не е този, който раздава пари на калпак до безкрай. Взима дългове от бъдещето на нашите деца. За 3.5 години творчество на Асен Василев държавният дълг се вдига с 20 млрд. лева.

Правителството започна да харчи ударно още от зимата. Защо на изпроводяк трябва да прахосваме парите на държавата, които ги няма? Прахосваме пари с нулеви реформи”.

Людмила Петкова – новият служебен министър на финансите, би тревога, че липсват 3 млрд. лева от фискалния резерв. Бившият финансов министър Асен Василев каза, че това не е вярно. Той обвини наследничката си на поста, че манипулира информацията. Лидерът на ГЕРБ пък каза, че много пари са похарчени неправомерно.

“Критиците на Асен Василев казват истината.

Всеки път се повтаря едно и също – когато той издава министерството на финансите, следващият министър казва, че бюджета е доста зле.

Сега държавата има пари за десет дни напред. Това е неправилна и безотговорна политика за управление на държавните финанси. Държава с БВП от 200 млрд. трябва има фискален резерв около 20 млрд.”.

Василев коментира скандала с митниците.

“Подобни скандали не помагат на имиджа на държавата навън, нито на настроенията на хората вътре. Грозно и потресаващо!

През цялото време се занимаваме със скандали, с ежедневни теми, а не с важните проблеми – демографската катастрофа и как да си опазим границите.

Истината е ужасна – имаме поредна година, в която има няколко хиляди по-малко родени деца. Нито едно правителство не се занимава с този въпрос.

А ако ни изненада огромен брой мигранти на границата, как ще се справи държавата? Според мен- никак. Как може с десет дни резерв да оперира? Ние си просим проблем”.

Василев посочи Асен Василев и като “причина да не влезем в еврозоната”.

“Той наследи държава, която беше в чакалнята, нямахме инфлация, имахме бюджетен излишък и отговаряхме на всички критерии.

Асен Василев беше против влизане в еврозоната през 2021 година. Не знам кога стана “за”, но едно е да го казваш, а друго е да водиш политики, които да доведат до това.

Предполагам, че няма да влезем на първи януари 2025 г. Големите бюджетни дефицити не водят до това да бъдем искани в еврозоната. Василев завари държава с нулева инфлация и доведе до държава, която не отговаря на критериите за влизане”.

България влезе за първи път в т.нар. “сив списък” за пране на пари и финансиране на международния тероризъм, посочи още Николай Василев.

ПВУ е поредната сфера на лошо управление, отчете още той.

“Преди края на Борисов 3 имахме чернови на плана. Въпросът беше да заменим едни лоши проекти на едните управляващи с лоши проекти на други управляващи. Забавихме се с години.

Досега с огромно закъснение получихме един транш, който не отиде за проекти, а за пенсии”.

Василев вижда “едни счетоводни шмекерии и никакви резултати през последните години в управлението”.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране