15.08.2019 | 20:34
Българи от Валенсия не искат Пламен Георгиев за консул
Въпреки че правителството го назначи в чужбина, той още не е подал молба за напускане на спецпрокуратурата

Българи от Испания се обявиха срещу назначението на Пламен Георгиев за генерален консул във Валенсия и започнаха петиция в интернет в опит да го предотвратят.

Тя набира все по-голяма сила и вече е подкрепена от стотици граждани, които смятат, че бившият шеф на антикорупционната комисия не отговаря на законовото изискване да е “изявена личност, която се ползва с безспорно добро име и авторитет в Република България” и настояват за “професионална, компетентна и загрижена консулска защита и подкрепа”.

“Назначава се некомпетентен, нарушаващ законите и моралните норми, компрометиран и нагъл човек. Това не е назначение в помощ на българските граждани в Испания, а удобна служба за наш човек. С такъв консул по-добре да няма консулство. Резултатът ще е еднакъв”, пише гражданин подкрепил петицията.

“Против съм такъв субект с лоша репутация и не отговарящ на изискванията да заема този важен пост”, допълва друг от подписалите.

Сред мотивите на подкрепилите петицията е и добрата работа на досегашния консул Цветелин Цолов, който ще бъде прехвърлен в новооткриващото се консулство в Барселона.

Пламен Георгиев за десетина дни смени три поста. В края на юли оставката му като шеф на КПКОНПИ бе приета от парламента, а няколко дни по-късно Висшият съдебен съвет (ВСС) го възстанови на поста. Четири дни по-късно правителството го назначи за генерален консул във Валенсия.

Външно министерство, което едва ли стои зад идеята за трудоустрояването на Георгиев във Валенсия, мотивира назначението с това, че той знаел испански и работел добре с правоохранителните органи в Мадрид.

Георгиев обаче се оказа с начално ниво на познания по испански език. Според автобиографията на бившия шеф на антикорупционната комисия, депозирана в парламента през февруари 2018 г,, той владее испански на ниво А2, което предполага съвсем базисни умения.

Пламен Георгиев все още е спецпрокурор

Правителството назначи Пламен Георгиев за консул на 9 август, но той все още не е освободен от спецпрокуратурата и дори не е подал молба за това.

Говорителката на Прокурорската колегия на ВСС Даниела Машева обясни пред Mediapool, че не е наясно с консулския статут на Пламен Георгиев и как и кога може да се реши казусът.

За да встъпи в длъжност, Георгиев трябва да получи екзекватура от приемащата страна, което е въпрос на време.

Според Закона за дипломатическата служба, “за ръководители на задгранични представителства се назначават дипломатически служители, които имат минимално изискващия се дипломатически ранг и длъжностна категория” или, по изключение “изявена личност, която се ползва с безспорно добро име и авторитет в Република България”.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране