31.03.2024 | 12:12
България от днес е член на Шенгенското пространство по въздух и вода (ВИДЕО)
Уникален момент! Това е най-големият ни успех след приемането ни в ЕС, коментира академик Денков

От днес България е член на Шенгенското пространство по въздух и вода. Проверките по въздушните и морските граници отпадат след процес, продължил повече от десетилетие.

Причината за частичното присъединяване е ветото, наложено от Австрия – единствената страна членка на ЕС, изразила възражения, водена от опасения за приток на кандидати за убежище, напомня Франс прес, цитирана от БТА. Въпреки това този етап има силно символично значение, отбелязва агенцията.

“Шенген е най-големият успех след приемането ни в ЕС, защото успяхме да се обединим и да върнем доверието на ЕС. Шенген е доверие, че България е тръгнала уверено по европейския път”. Това заяви премиерът в оставка Николай Денков по време на церемонията, с която официално беше отбелязано приемането ни в единното пространство по въздух и вода.

“Шенген не е ограда”, добави Денков.

“Ролята на правителството е ключова, защото без промените в законите и Конституцията това нямаше да се случи”, подчерта Денков.

“Има конкретни планове, така че България да бъде приета и в сухопътния Шенген от 1 януари 2025 г. Можем да влезем, ако сме обединени, иначе можем да пропуснем историческия прозорец, който може да не се отвори скоро”, каза още Денков.

“Всички сме свидетели на момент, който е уникален и исторически. Този ден е единствен, защото ни казва, че България днес не е само наблюдател, а със своя опит ще оформя Шенгенското пространство”, заяви вицепремиерът и външен министър в оставка Мария Габриел.

“Шенген е сътрудничество между държави-членки и екипи. Шенген е едно от достиженията на този исторически проект, добави Габриел.

Приемането на България в Шенген по въздух и вода е страхотно постижение и ще донесе много ползи. Това посочи Хесус Кабайеро, директор на оператора на Летище София “СОФ Кънект”, по време на тържественото отбелязване на влизането на България в Шенген.

По думите му днес още една преграда пада и това е исторически ден за България.

Той благодари и поздрави кабинета и работещите на летището за подготовката на днешния ден. Повече от 1000 души работиха денонощно, за да бъде подготвена трансформацията на летището, каза Кабайеро.

 

https://www.facebook.com/SOFIAirport/videos/1373938463100545/

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране