06.10.2019 | 11:25
България преговаря с “Аркад” за ускорен строеж на “Турски поток”
"Газпром" отново заяви, че газопроводът ще е готов до края на годината

България преговаря със строителя на “Турски поток” през страната – “Аркад”, за ускорено изграждане на газопровода. За това съобщи пред БНТ министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

По-рано от руската компания “Газпром” отново обявиха, че тръбата трябва да е готова до края на годината.

И двете разклонения на газопровода “Турски поток” – за доставки до Турция и за европейските страни през България, ще бъдат пуснати в експлоатация преди края на тази година. Това обяви Дмитрий Хандога, заместник-началник на отдела за външна икономическа дейност на “Газпром”, цитиран от руския телевизионен канал Russia Today.

Той добави, че “Газпром” ще е готов да снабдява и България с газ през тръбата от 1 януари 2020 г., а въпросът дали това ще е възможно препрати към българските власти. “Ще бъдем готови да ги снабдяваме с газ… Ако българите са готови да получат газ, съответно, ще има газ за тях”, заяви представителят на “Газпром”.

Не е ясно как “Турски поток” през България ще бъде завършен до края на годината, тъй като договорът за 1.1 мрд. евро за изграждането на тръбата от саудитския консорциум “Аркад” беше подписан на 18 септември и влезе в сила от тази дата. В него е заложено 474-километровото трасе от границата ни с Турция до тази със Сърбия да бъде завършено за 615 календарни дни от датата на сключването на договора. В рамките на първите 250 дни трябва да бъде изградена линейна инфраструктура с приблизителна дължина 308 км.

Тя, в комбинация със съществуващата инфраструктура на “Булгартрансгаз”, трябва да осигури частичните доставки на природен газ по трасето, за които държавният оператор има сключени договори с руската “Газпром” и швейцарската МЕТ.

При подписването на договора за изграждането на “Турски поток” през България със саудитския консорциум “Аркад” премиерът Бойко Борисов каза, че тръбите за газопровода вече са доставени и още на следващия ден започва разхвърлянето им по трасето. Това затвърждава информациите за предварителните договорки и разпределяне на обществената поръчка, още преди да е подписан договорът за изпълнението ѝ. Неофициалната информация е, че има договорка между “Аркад” и една от компаниите от основния конкурент на саудитския консорциум за поръчката за “Турски поток” “Комплишмънт”. Тя е свързана с това руската “Тръбопроводна металургична компания” (ТМК), да влезе в поръчката, заради което и се е отказала да подкрепя жалбата срещу избора на саудитците.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране