13.06.2019 | 10:45
Мира Бенатова в един пост обяви, че напуска Нова и честити рожден ден на Премиера

Разследващият журналист Миролюба Бенатова използва един и същи пост във фейсбук, за да обяви, че напуска работа в Нова телевизия и да честити рождения ден на премиера Бойко Борисов.

Министър-председателят на България на 13 юни навършва 60 години.

Нова телевизия прекрати договорите на Миролюба Бенатова и Генка Шикерова, а третият разследващ журналист на медията Марин Николов е в отпуск.

Причината са новите договори, предложени от ръководството на телевизията.

В края на май тримата са били извикани на разговор, на който са им предложили смяна на трудовите взаимоотношения. Ръководството на медията тогава им предложи да работят без трудови договори, а като свободни автори, сътрудници на телевизията. Аргументът, ползван от медията е, че по този начин се оптимизират разходи, а и така разследващите журналисти „ще имат повече свобода да работят“.

По същество обаче новите условия на т.нар. граждански договори не просто не дават свобода на журналистите, а въвеждат санкции за тях, ако например откажат да направят „тема, поръчана им от медията“. А и всеки продукт, който те изработят по собствен проект и идея, може да не бъде излъчен и отказан, ако не е в интерес на телевизията и собствениците й.

България е на 111-о място по свобода на словото в света.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране