02.04.2024 | 9:58
Бойко Рашков отговори на МВР за назначението на съпругата на Нотариуса (ВИДЕО)
Защо Бойко Борисов и Делян Пеевски пазят Калин Стоянов?

Депутатът от ПП-ДБ Бойко Рашков, който повече от година беше министър на вътрешните работи в периода май 2021 – юли 2022 г., отговори на МВР във връзка с публикувания документ за назначаване на съпругата на Мартин Божанов, под който се вижда печат с името на Рашков.

В предаването “Денят с Веселин Дремджиев” той уточни, че през октомври, ноември 2020 г., когато министър на вътрешните работи беше Христо Терзийски (ГЕРБ), Главната дирекция “Борба с организираната престъпност” (ГДБОП), която тогава беше оглавявана от Любомир Янев, е обявила външен конкурс за разследващ полицай в ГДБОП – практика, която тази служба не е познавала според Рашков.

“Изтича конкурсът, има няколко души, които са издържали изпитите, и в списъка е и Гергана Божанова, която е външен кандидат в смисъл, че тя не е била служител на МВР”, отбеляза той и добави, че в практиката на ГДБОП нямало нито един външен конкурс за назначаването на външен кандидат, всички били от служби на МВР, защото поне малко трябва да разбират от полицейска работа, а тя е била сервитьорка в “SS club” на Божанов.

“Очевидно този конкурс е обявен много преди аз да стана министър на вътрешните работи, защото моята и нашата информация е, че между Божанов и тогавашния директор на ГДБОП е имало доста здрава връзка, иначе няма обяснение как така съпругата на Божанов изведнъж се явява и печели този конкурс”, коментира Рашков.

 

Що се отнася до заповедта, която той е подписал за назначаването на Гергана Божанова в МВР, тя по думите му е заповед, която е бил длъжен да подпише, независимо че той е бил “на една седмица министър” и му е било невъзможно да проучва всички хора, на които подписва заповеди, които били общи заповеди за назначение и че между тях е била и съпругата на Божанов, за когото той към онзи момент не е имал понятие кой е той.

“Докато служителите на ГДБОП много добре са знаели за чия съпруга става дума, директорът на тази служба е знаел за коя съпруга става дума, може би Калин Стоянов, който сега се прави на незнаещ, на света вода ненапита, е знаел за коя съпруга става дума”, изтъкна Бойко Рашков за министъра на вътрешните работи в оставка, допълвайки, че според него политиката на ръководството на МВР през 2020 г. е била такава – да назначат съпругата на Мартин Божанов в ГДБОП.

Във връзка с публикацията на МВР Рашков посочи, че ведомството по думите му е показало завършващия етап на една процедура, а “са скрили умишлено, и това е в стила на Калин Стоянов между другото, скриват главното – конкурсът, който не съм обявявал аз, подборът на кандидатите не съм го правил аз, подборът на тези, които са издържали конкурса, е направен много преди аз въобще да мисля, че бих могъл да стана министър на вътрешните работи и което се вписва успешно като поведение – днес публикуваното от МВР – в тази прикритост на сегашния министър на вътрешните работи и за когото ние всички знаем неговата пристрастност към определена политическа партия”, вероятно имайки предвид ГЕРБ.

Относно думите за определения за служебен премиер Димитър Главчев, че Калин Стоянов е експерт и дали смята, че той ще остане на поста и защо Бойко Борисов и Делян Пеевски го пазят, Рашков подчерта, че има съмнения и колебания доколко Стоянов е експерт и ги е бил казвал още когато се е обсъждало неговото назначение.

“За съжаление моята дума не тежеше толкова, колкото на друг от “Продължаваме промяната” (има предвид съпредседателя Кирил Петков – бел. ред.) и на Борисов, които тогава са решавали кадровите въпроси. И от това, че Борисов е предложил на Кирил Петков да бъде назначен Калин Стоянов за вътрешен министър, аз бях против, но моето мнение нямаше значение към онзи момент”, коментира не за пръв път Рашков този въпрос.

Докато е служебен министър на вътрешните работи през 2021 г. обаче той назначава Калин Стоянов за шеф на ГДБОП.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране