06.05.2019 | 0:01
Болната евролиста на ДПС
Пред партията е поставена цел да получи 400 000 гласа, структурите обаче са пренебрегнати и може да не работят мотивирано за нея
Лъчезар Лисицов

Голямата интрига на предстоящите евроизбори е свързана с паритета между ГЕРБ и БСП и с това дали формацията на Бойко Борисов ще загуби за първи път парламентарен вот.

В сянка обаче, както обикновено, остава случващото се в третата по големина партия – Движението за права и свободи (ДПС).

Свързани с формацията на Доган казват, че там е станало нещо невиждано. За първи път в евролистата липсват знакови лица от автентичния елит на ДПС, както и представители на „бастионите” – Кърджали, Разград, Силистра, Шумен, Търговище и дори Бургас.

„Ние залагаме на младите” е мотото на партията за тези евроизбори. То обаче идва неочаквано и звучи нелепо.

Защо ДПС, т.е. Доган, изведнъж решава да залага на младите? Това означава ли, че досегашните не стават?

Запознати коментират, че дори и номинираните млади и неизвестни лица не произхождат от младежките структури на градовете-крепости на ДПС, а са от населени места, където партията не е толкова силна.

Справката показва, че досега на евроизбори формацията на Доган взима брой гласове в тесен диапазон – между 360 и 395 хиляди.

Фактор от партията обясни, че за вота на 26 май е поставена цел – 400 хиляди. „Това обаче ще е трудна задача, защото хората ги няма. Много от нашите избиратели също са емигрирали в Европа. Районите, особено в малките населени места, все повече се обезлюдяват”, коментира човекът от ДПС.

Проблем вероятно ще има и с мотивацията на структурите да работят за листата, която някои възприемат като чиста подигравка.

Никой няма съмнение, че тя е наредена лично от Ахмед Доган, макар той оперативно да не е в политиката.

Въпреки че според лозунга се залага на младите, това не е точно така. За водач е сложен самият номинален председател Мустафа Карадайъ. Той е бивш младежки лидер на ДПС, но вече гони 50 години и има сериозен опит.

Върхът на гаврата е „лицето на задкулисието” Делян Пеевски, който отново е сложен втори в листата. На предишните избори той се отказа от Европарламента. В момента вървят предположения и спекулации – дали и сега ще направи същото. Ако Пеевски този път реши да отиде в Брюксел, ДПС ще се изложи много сериозно пред Европа и пред либералното политическо семейство (АЛДЕ), където партията членува.

Трети в листата е Илхан Кючюк, който е председател на „Младежко ДПС” и е досегашен евродепутат. Неговата номинация е логична, но четвърта в листата е 61-годишната Искра Михайлова. Тя е близка до Делян Пеевски, а съпругът й Станислав Копаров е известен като подсъдим за източване на Държавния резерв, бидейки негов председател.

Именно Михайлова стана евродепутат през 2014 г. след отказа на Пеевски да влезе в Европарламента (ЕП).

ДПС досега е вкарвала или трима, или четирима евродепутати.

Ако Карадайъ и/или Пеевски се откажат от ЕП, те могат да бъдат заместени от дамите Атидже Алиева и Севим Мусак, които са съответно пета и шеста в листата.

36-годишната Алиева е заместник-изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие”. Това е любопитен момент, защото ДПС формално не е на власт от 2014 г.

Мусак според официалната й визитка е на 29 години. Юристка е от Югозападния университет, завършила през 2013 г. През 2014 г. е вкарана в Европарламента като „акредитиран парламентарен сътрудник”,  а от 2017 г. вече е „политически съветник по икономически и парични политики към групата на АЛДЕ”.

По-надолу в листата на ДПС няма популярни лица, ако изключим бившите министри от кабинета „Орешарски” Станислав Анастасов и Петър Чобанов (които са съответно 7-и и 11-и).

Най-голям смут предизвиква отсъствието на Филиз Хюсменова, която водеше евролистата на партията на изборите през 2009 и 2014 г.

Според една от хипотезите отстраняването на образованите хора с лидерски качества се дължи на патология в характера на Доган. Така той държал партията под контрол, като лансирал „пионки” като Мустафа Карадайъ за сметка на водачи като Хюсменова или Тунчер Кърджалиев, които били потенциални кандидати за лидерския пост.

През 2001 г. се дала свобода на структурите да подреждат сами листите за парламентарни избори. Ахмед Доган обаче не получил доверие от нито една местна организация, спомня си тогавашният зам.-председател Осман Октай. „Доган откачи… Доган беше толкова бесен, че регионите не го искат! Той е кръвно обиден, унижен. Оттогава досега той си отмъщава”, коментира Октай.

Според него Ахмед Доган е започнал постепенна смяна на авторитетните и образованите лидери в партията с „мутри” и „борчета”.  Осман Октай казва, че ДПС е „затворено общество като политическа формация” и е много трудно разбираемо за външни хора. Затова и трябвало специално разяснение например във връзка със странната кандидатска евролиста.

„Доган елиминира всяко зараждащо се лидерство в партията”, смята Осман Октай. „За първи път в листата на ДПС няма не само ярки личности, но няма и излъчени кандидати нито от Кърджали, нито от Разград, нито от Силистра, нито от Шумен, Търговище, Бургас, Благоевград и т.н. Всички в листата са непознати не само за мен. Информацията ми е от разговори с хора от различни региони, които все още поддържат контакт с мен”, казва Октай.

„Може би правят експеримент за следващите парламентарни избори, като подменят всичко в партията”, допуска бившият заместник на Доган.

Октай смята, че „се хвърлят на бунището” образованите хора, които Доган счита за заплаха, за да може той да държи партията в зависимост и за да не се позволява да се появяват настроения срещу него.

За водач на листата бил сложен Мустафа Карадайъ, за да прикрие втория – Делян Пеевски.

Пеевски пък бил втори заради арогантността на Доган – черта от неговия манталитет.

„Той напук на обществото и на гражданите налага дразнители, като знае, че това няма отношение към избирателния му потенциал”, смята Осман Октай.

Дали обаче пренебрегването на „бастионите” няма да доведе до отлив на избиратели за ДПС?

Според Октай е възможно структурите да се окажат демотивирани да работят за силен резултат на евровота и дори да се стигне до някакъв вид бойкот.

Той очаква сериозен отлив на гласове в сравнение с предни избори. „Не 360 хиляди, а ако стигнат 250 хиляди, пак е добре, защото, когато отсъстват представителства на тези региони, няма как те да мобилизират избирателния потенциал. Аз вече имам информация, че има много остра реакция в регионите”, коментира Осман Октай.

Любопитен момент, че на 29 март Ахмед Доган навърши 65 г. За първи път от много години обаче не излязоха пикантни информации за празненството в „сараите” и за подаръците, които той е получил.

Неофициално се коментира, че Доган този път отменил купона. Някои смятат, че причина за това може и да са сериозни здравословни проблеми.

Те също може да имат връзка с „болната” евролиста на ДПС според спекулации.

Положително за партията е, че конкурентите им сред турския електорат са пред разпад.

Народна партия „Свобода и достойнство” на Касим Дал се разцепи на две, като едната част влезе в комична коалиция с „Воля” на Веселин Марешки.

Лютви Местан и неговата партия ДОСТ през последната година пък бяха изоставени от важни „стълбове” като Шабанали Ахмед, Хюсеин Хафъзов, Айдоан Али, Рашид Куру, Мехмед Хаджи.

Като капак, в средата на април Местан се оказа замесен в тежка автомобилна катастрофа, в резултат на която загина шестмесечно бебе и то на семейство от турския етнос. ДОСТ все пак ще се явят самостоятелно на евроизборите и ще нанесат известни щети на ДПС.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране