11.05.2019 | 14:03
Борисов и турският посланик в спор за изучаването на турски
"Не е мястото тук да говорим за това. Всеки учи какъвто език иска", подразни се премиерът

Турският посланик у нас Хасан Улусой призова българското правителство да въведе задължително изучаване на турски език, включително и за българите, за да се гарантират още повече инвестиции у нас от южната съседка. Той повдигна въпроса в Кърджали, където премиерът и част от министрите пристигнаха за откриването на новия завод в Кърджали.

“На посланика първо не му е работа на такъв празник да говори за това”, реагира Борисов в Кърджали, където бе за откриването на новия завод. “За този иновационен център, виждате роботи как симулират натоварването върху автомобилите, и на един такъв празник да кажеш на една държава задължително да изучава език, при положение, че в НС сме се произнесли – всеки може да учи какъвто иска език, има училища, университети, катедри. Не е мястото тук в Кърджали да се казва това”, подчерта Борисов.

“Това, което каза посланикът, го разбрах по един начин, разбирам, че хейтърите са го разбрали по друг. Във всички случаи ще му потърся отговорност още сега, ако това е имал предвид.”, отвърна министър-председателят на въпрос на журналисти.

Премиерът изтъкна, че проблемът у нас е с липсата на работна ръка, така че езиковата подготовка наистина е важна. “Искат писмено владеене, същият проблем поставиха и китайците. Турците искат тези, които работят в техните централи, да знаят и турски писмено. За радост младите българи изучават интензивно езици, но и тези в по-напреднала възраст също трябва да се преустрояват. Виждате – работа има колкото искате, но трябва квалификация”, каза Борисов. И допълни, че няма да се разваля празника.

“Икономическата, финансова стабилност дават резултати. Преди 15 г. инвестициите бяха в бизнес и дейности, от които парите изтичаха от България. Сега в България се създава висококачествен продукт, стига до САЩ, до “Тесла”, BMW, Мерцедес, Ауди – всичко се прави тук, затова и интересът към нас е толкова голям.”, изтъкна Борисов.

Премиерът попита риторична кога е имало такива инвестиции и то в реална икономика? “Защото 100% от произведеното се изнася, затова брутният вътрешен продукт минава вече 120 милиарда лева, а беше 54.”, каза той.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране