18.04.2024 | 12:11
Борисов: Не ме интересува кой ще е външен министър, не нося повече ангажимент за това правителство
Цялото БСП се изсипваше в служебни кабинети на Радев, правеше и партии от тях, заяви лидерът на ГЕРБ

Бойко Борисов отговори на критиките на президента за предложението Даниел Митов да бъде външен министър, след като в същото време е зам.-председател на ГЕРБ. Лидерът на ГЕРБ напомни на Радев, че в неговите служебни кабинети са участвали представители на БСП, а дори се раждали нови партии, като “Български възход” и “Продължаваме промяната”.

“Не мога дори да разбера президента Радев дали мисли, че имаме толкова къса памет. Аз помня ярките политически лица в кабинетите – Весела Лечева, Явор Гечев, шеф на младежкото БСП /б.р – бивш/, Янаки Стоилов, Крум Зарков, Бойко Рашков… цялото БСП се изсипваше в неговото служебно правителство и той казва, че то било неутрално”, възмути се Борисов.

“Впоследствие той правеше цели партии от служебното правителство – партията на Стефан Янев, партията на Кирил и Асен. Ние безпаметна нация ли сме?!”, избухна Борисов от Тутракан.

“Защо Радев не каза откъде-накъде Гвоздейков, Цоков, Вътев ще остават, на данъчните шефът ще остава, областните – изведнъж само ги интересува външният министър и него, и Йотова, който си е техен”, попита Борисов.

“Избощо не ме интересува кой ще е външен министър. Въобще не искам да коментирам, освен изопачаването на истината от президента относно неговите служебни правителства. Той си позволяваше да прави международни договори, които ние се караме сега в парламента дали трябва публично да ги оповестят или не. Откъде-накъде?! Ако иска ярки, комуниситчески, червени личности да продължат да управляват, на върха на ДС внуците, като шефове, въобще не ме притеснява това. Ние показахме на нашите външни евроатлантически партньори, че в ГЕРБ мислим и за отбраната, и за външната политика, и за оринетацията на страната”, добави Борисов.

Той се възмути най-вече от критиките на ПП-ДБ по адрес на Митов.

“Срам е за ПП-ДБ, Дани Митов е от тях, и когато дойде в ГЕРБ, дойде, за да може да бъде мост между партиите”, напомни за времето на Реформаторския блок Борисов, когато ДСБ и Христо Иванов бяха част от него.

Борисов обясни, че самият Митов е съгласувал с него офертата и го е попитал дали да приеме.

“Не, не го предложих Дани Митов, той го съгласува с мен дали да приеме. Можех като Кирил Петков, по-умен е от мен Кирил Петков, да кажа: Дани Митов да излиза и да си подаде оставката и да става като министър”, коментира Борисов, като даде примера с Георги Гвоздейков, който остана служебен министър на транспорта. “Трябваше същите номера да правя, които правят те – “Отричате ли се – отричаме се, само да имаме министри”, каза по адрес на ПП-ДБ лидерът на ГЕРБ.

“Радев да си спомни за записа на ПП и за ала-балата с наше МВР. Ала-бала – толкова ли са важни изборите в чужбина за тези хора?!”, попита Борисов и заяви, че сегашният външен министър Стефан Димитров бил на президента.

“Отхвърлям и искам да остане този министър, да си носи Радев отговорност, както за всичките други провали със служебните министри. Не нося повече ангажимент за това правителство! Христо Иванов и Делян Пеевски да си носят отговорността за конституционните промени. Сега искат ГЕРБ да им е виновен, че са му предложили на Дани Митов. Обади ми се вика “да приема ли”, викам – “ами приеми”, разказа Борисов.

По думите му при евентуална конституционна криза отговорност ще носят тези, които са направили промените в основния закон и посочи Христо Иванов и Делян Пеевски. “И тогава всички бяха заедно, много се уважаваха и обичаха и по цял ден работеха заедно”, заяви Борисов.

“Да, и ние носим отговорност за тази Конституция. Не виждам как повече ще подкрепя нещо, предложено от ПП-ДБ, щото провал в съдебната реформа, в Конституцията, във всички преговори за служебно правителство, провал във всичко! Аз не знам с кое могат да се похвалят”, обобщи лидерът на ГЕРБ по повод последиците със служебното правителство след конституционните промени.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране