05.03.2024 | 9:26
Борисов отказва да е в “нелегалност” още 9 месеца: След 8-ми март или споразумение, или избори!
ГЕРБ ще предложат броят на министрите да бъде пропорционален на парламентарното представителство с ясно носене на отговорност от политическите сили, които ги номинират

Проект на Споразумение за съвместно управление между коалиция ГЕРБ-СДС и коалиция „Продължаваме промяната-Демократична България“ до края на мандата на 49-ото Народно събрание, предлага днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на своите партньори от некоалициата.

 

Документът ще бъде представен първо пред разширеното ръководство на партията.

 

В 12 часа Борисов свиква в НДК Национално съвещание, на което ще присъстват членовете на изпълнителна комисия на ГЕРБ, народни представители на партията, областни координатори, кметове на общини и райони, избрани от ГЕРБ, общински и районни ръководители на партията.

По време на Националното съвещание ГЕРБ ще отговори на всички публични въпроси и условия, поставени през последните дни и часове от лидерите на ПП-ДБ.

 

След съвещанието на ГЕРБ документът ще бъде изпратен официално в централата на ПП-ДБ, чиито лидери ще имат възможност да го разглеждат до 8 март, когато ще бъдат поканени на разговори по съдържанието му.

Ако двете страни не се разберат, ще последват предсрочни избори, обяви Борисов.

 

ИСКАМЕ СПРАЗУМЕНИЕ, А НЕ СГЛОБКИ

 

„На 5 март обявявам споразумението в 12 часа първо на партията, защото това не са хора, които могат да гласуват, без да мислят. Разясняваме защо искаме коалиционно споразумение, а не сглобки. Трябва да съм наясно искат или не искат подобна сглобка и да бъдем в нелегалност още 9 месеца. Това не е сериозно държавническо и не е честно“, заяви в края на миналата седмица лидерът на ГЕРБ.  И обеща “нашият документ да е съвършен и точен и тогава ще го предоставим на колегите за обсъждане”.

 

БРОЯТ НА МИНИСТРИТЕ – НА ПРОПОРЦИОНАЛЕН ПРИНЦИП

 

ГЕРБ ще предложат броят на министрите да бъде пропорционален на парламентарното представителство с ясно носене на отговорност от политическите сили, които ги номинират.

 

В момента ГЕРБ има 69 депутати, а ПП-ДБ – 64.

 

От ГЕРБ държат на подписването на коалиционно споразумение и няма да отстъпят от това условие, за да продължи работата на правителството, поясни позицията на партията зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ – СДС Деница Сачева.

“Ние искаме ясно коалиционно споразумение до края на мандата, за да е ясно около какво се обединяваме, какви са приоритети ни, тези на ПП и по какви стъпки да вървим”, каза тя.

“Корупцията и съдебната реформа продължават да са основни теми, но това не означава, че всички останали сектори в България трябва а продължават да тънат  в безвремие”, категорична бе Сачева.

По думите ѝ “затова ГЕРБ няма да отстъпи от това да води разговори и преговори за коалиционно споразумение”.

 

НИКОЛАЙ ДЕНКОВ НЕ ПРИЕМА ПРОПОРЦИОНАЛНОТО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА МИНИСТЕРСКИТЕ КРЕСЛА

Отначало съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков коментира, че поставените от Борисов срокове са опит за саботаж на потенциалните преговори за правителство.

 

Премиерът Николай Денков пък определи като неприемливо предложението на ГЕРБ за подписване на коалиционно споразумение, което да доведе до разделяне на министерствата съобразно електоралната тежест на подкрепящите партии.

 

Отговорът на Борисов бе: “Ние сме ГЕРБ и работим с коалиционни споразумения. Ще проявим хладнокръвие и ще извървим пътя”.

 

Съпредседателят на “Продължаваме промяната” Кирил Петков отговори, че “няма да има коалиция, докато не видим, че реформите са се случили” и уточни, че  първо трябва да се довършат вторите 9 месеца от ротационното управление и тогава да има коалиционно споразумуние.

Ако видим, че ГЕРБ са готови да свършат тази работа, и да видим, че тези регулатори работят, че имаме съдебна система и служби, които работят и са реформирани, тогава след 9 месеца може да говорим за коалиционно споразумение”, каза Петков.

 

Борисов обаче остана непреклонен: След 8 март или споразумение, или избори! На 8 март Денков и Габриел ще са привършили оценките и ще разговаряме за целия мандат, по всички теми. Ще има време преговарящата група да сложи бележки и на 8 март, ако сме се разбрали, отиваме напред, ако не сме – гласуваме оставката на кабинета и избори”.

 

В петък от лагера на ПП-ДБ дойдоха ясни сигнали, че за тях вече няма червени линии и са готови да подпишат документ за общо управление, без значение как ще се нарича – меморандум или коалиционно споразумение. 

Припомняме, че през последните месеци се появиха разногласия между партньорите в управлението.

Първо ПП-ДБ предложиха меморандум за реформи и поставиха ултиматум – регулатори или предсрочни избори.

След това ГЕРБ излязоха със свои условия: подписване на коалиционно споразумение или избори.

В началото на миналата седмица от ГЕРБ обявиха, че до 10 дни ще направят предложение на ПП-ДБ, което по техни думи ще включва еднакво носене на отговорност и нов преглед на министрите.

ПП-ДБ поискаха преговорите да започнат през почивните дни, но в четвъртък Борисов каза, че това няма да бъде възможно.

И днес, на 5 март коалиционното споразумение ще бъде публично представено. “Аз винаги съм бил държавник в България и винаги, когато управлявахме, държавата вървеше нагоре. В коалиционното споразумение няма подмяна на приоритети, подчертава Борисов.

И призова “Господин Петков да се замисли как ще изглежда едно бъдещо правителство и как ще отговаряме на въпросите в парламентарната зала”.

Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски подкрепи Борисов.  От ДПС заявиха, че ще изчакат двете формации да се разберат и тогава ще решат какво ще подкрепят и какво не.

Тогава ще разберем дали ПП са разбрали къде са, или са дечица в детска градина. Ако са сериозни хора, няма да хвърлят държавата в криза – ще направят явна коалиция. За ДПС е важно да има правителство. Всичко друго са бъдещи преговори”, заяви председателят на партията Делян Пеевски.

 

ОСНОВНОТО ПРОТИВОРЕЧИЕ – РЕГУЛАТОРИТЕ И СЛУЖБИТЕ

 

Премиерът Николай Денков коментира, че формацията не иска предсрочни избори, но няма да се отклони от своите приоритети.

Основното противоречие между двете формации засега изглежда е съставът на регулаторите. Според ГЕРБ и ДПС преговорите трябва да са за правителство, а регулаторите да дойдат впоследствие. За ПП-ДБ обаче те са приоритет.

 

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков определи като най-важен аспект от техния документ – меморандума, частта, засягаща регулаторите. За ПП-ДБ това означава равно разпределение на постовете между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. ГЕРБ и ДПС остро разкритикуваха този механизъм.

Меморандумът на ПП-ДБ включва незабавно избиране на членовете на КЗК. Борисов се съгласи. Той предлага ПП-ДБ да започне с попълването на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и на регулаторите, за чийто състав се изискват гласовете на 121 депутати, а след това да се премине към попълването на тези, за които трябват най-малко 160 гласа. Взети заедно, двете формации нямат толкова, което означава да се търси подкрепата на ДПС.

 

Другият основен приоритет на ПП-ДБ е реформата на службите. Проектът предвижда до 1 юни 2024 г. да се променят законите за дейността на ДАНС и ДАТО, а след това да се пристъпи към промени и в състава им.

Тази идея беше отхвърлена от Борисов, който каза, че службите работят добре и няма нужда да се търси промяна в тях.

 

Не е европейска практика да се слагат регулатори в коалиционно предложение, поясни Димитър Ганев от “Тренд”.

Източник: “Епицентър”

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране