29.03.2024 | 11:07
Божанков: Борисов е като агент Смит от „Матрицата“
Пеевски е касиер в магазина на ГЕРБ, отсече депутатът от ПП-ДБ

“Касиер в магазина на ГЕРБ е Делян Пеевски, той работи с касовия апарат и очевидно е обявил твърде висока цена, тъй като ГЕРБ взеха най-нелогичното решение. ГЕРБ не могат да вземат самостоятелно решение без него“, заяви Явор Божанков от ПП-ДБ в „Тази сутрин“.

Той обясни политическата ситуация в страната с метафора.

„ГЕРБ влизат в един магазин, има два щанда. На единия щанд е конституционната реформа, реформата в правосъдието, битката с корупцията, Шенген, еврозона, война и интерес на България да има редовно правителство. На другия щанд са личните страхове, партийните интереси да бъде запазена перманентната реална власт в държавата. Те не могат да вземат и двете неща. Когато някой влезе в магазина въпросите са какво ще вземе и на каква цена“, допълни Божанков.

По думите му мотива за всички действия на ГЕРБ е това съдебната реформа да не бъде довършена.

„Лошата новина е, че ние не можем да ги принудим да довършат тази реформа, защото те са първа политическа сила. Добрата новина е, че те също не могат да изберат своя съдебна система за следващите пет години, защото ние сме повече от 1/3, а Конституцията изисква 2/3 мнозинство“, посочи Явор Божанков.

Божанков определи комисията, разследващата случая „Нотариуса“, като еманация на случващото се в съдебната система.

„В тази комисия има един герой и той отново се казва Бойко Борисов. Метафорично той е като агент Смит от „Матрицата“. Накъдето и да се завърти човек идва Бойко Борисов. Идва Ивайла Бакалова, тя разказа много интересна история и има един момент – мъжът до нея обясни ,че арестът срещу него и цялата държавна репресия срещу него тогава има политически мотив. Кой е политическият мотив – името на Борисов. Няма значение дали влизат съдии, прокурори, адвокати – на петнайстата минута името на Борисов е на масата, защото Борисов има роля в съдебната система и той не иска да я загуби, защото това е реалният инструмент на власт, с който те контролират държавата толкова много години“, посочи депутатът от ПП-ДБ.

По думите му кабинетът не е паднал, защото някой е поискал министерска позиция по време на преговорите.

„Никой не вярва, че Мария Габриел се е обидила рязко и затова ни е изпратила на избори. Помним времена, в които жените в ГЕРБ са чували доста по-страшни неща от Бойко Борисов и не са се обиждали твърде много. Наивно е и абсолютно неоснователно да мислим, че някой рязко се е обидил и е решил да изпрати България на избори. Мотива за всичко, което правят ГЕРБ е да не бъде довършена реформата в съдебната власт“, каза депутатът от ПП-ДБ.

По думите му при сегашната ситуация правомощията на служебния кабинет са неограничени.

„Президентът има избор от няколко души, не е вярно, че всички са партийни кадри на ГЕРБ. Има и друг избор, мисля, че Андрей Гюров не е такъв човек. Президентът все пак има избор. Един човек чудодейно си подаде оставката. Това е меко казано странно и човекът трябва да обясни защо. Имаше една опция, която е политически неутрална и тя се оттегли. Изглежда сякаш има някакъв натиск“, каза Божанков.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране