30.07.2019 | 14:33
„Брикел“ и Гълъбово с екшън план за справяне с ветровете, носещи прах от “черното езеро”
Ще се обособи и създаде специализиран зелен пояс, състоящ се от растителност, който ще обхваща цялата дължина на езерото

През миналата седмица от ръководството на „Брикел“ обявиха официално, че съвместно с Община Гълъбово са обсъдили темата с черното езеро и са съставили план за действие, като се надяват, че посредством мерките, които са избрали да осъществят, ще се справят с възникналия проблем във възможно най-кратки срокове, пише „Блиц“.

От дружеството обявиха, че планът включва обособяване и създаване на специализиран зелен пояс, състоящ се от растителност, който ще обхваща цялата дължина на езерото. Според тях чрез този метод, който се прилага и в чужбина, ще успеят да възпрепятстват поривите на силни ветрове и възможни бури да вдигат прахта и други дребни частички, които се съхраняват във въпросния басейн.

В момента, в който преди няколко седмици се бе надигнала прах от езерото, непосредствено бе извършена проверка от РИОСВ – Стара Загора на място в самото депо за неопасни производствени отпадъци на „Брикел“. Експертите констатираха, че оросителната система на съоръжението работи изрядно и проблемът не е технологичен.

Оказва се, че тази ситуация всъщност възниква единствено по време на по-силни пориви на вятъра и при възникнали бури, които разнасят съдържанието на депото и носят прашни частици във въздуха.

Въз основа на проверката и предвид променливата метеорологична обстановка на „Брикел“ е издадено и предписание да се предприемат всички мерки за допълнително овлажняване на депото с цел недопускане на замърсяване на атмосферния въздух.

Във връзка с полученото предписание и в желанието си да се сведе до минимум възможността за разнасяне на прах от възможния обект от дружеството са се организирали в партньорство с местната власт в опит за решаване на проблема.

В разработения с общите усилия на предприятието и Община Гълъбово план се предлага да се изгради специална зеленина около басейна, която да не позволява на поривите на вятъра да раздухват прахови частици извън територията му.

Получихме информация, че въпросният зелен пояс ще се състой от 3 реда с различна по вид растителност. Всеки ред ще притежава различна височина, като най-високата ще бъде съставена от специален сорт дървета, които растат бързо и осигуряват гъстота.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране