17.04.2024 | 13:59
Ченалова осъди прокуратурата за 20 хиляди лева
Преди три години тя бе кандидат-депутат на партия "Възраждане"

Прокуратурата е осъдена да плати 20 хиляди лева обезщетение на бившата съдийка Румяна Ченалова, съобщи специализираното издание lex.bg. Решението е на апелативния съд в София и не е окончателно. Втората инстанция обаче е увеличила пет пъти обезщението.

Ченалова бе съдия в Софийски градски съд и минаваше за приближена на някогашната предсеателка Владимира Янева. През 2015 г. се появиха записи от техни разговори, в които обсъждаше задкулисието в съдебната власт и държавното управление. По-късно бившият премиер Бойко Борисов, чието име също се споменаваше, нарече съдийките “двете каки”.

Проблемите на Ченалова с прокуратурата започнаха след като през 2014 г. тогавашният френски посланик у нас Ксавие Лапер дьо Кабан обяви, че в българската съдебна систама има “гнили ябълки”. По онова време съдийката гледаше дело за несъстоятелността на дъщерни фирми на френската компания “Белведере”, а дипломатът се усъмни, че се прави опит за приватизация на дружествата с помощта на съда.

Прокуратурата повдигна обвинения на Ченалова, но те бяха свързани с друго търговско дело. Освен това тя бе обвинена и за това, че е забавила протест на прокуратурата по делото за двойното убийство при дискотека “Соло”.

На първа инстанция Ченалова оправда изцяло заподозреният за престъпленията Илиян Тодоров. След края на делото той бе освободен без мярка за неотклонение и избяга от страната. Прокуратурата твърдеше, че внесла протест с искане на Тодоров да се наложат ограничения, но той бил забавен от съдийката. Впоследствие Тодоров бе осъден окончателно на доживотен затвор, а през 2023 г., десет години след бягството му бе арестуван в Узбекистан. Наскоро той бе екстрадиран у нас и излежава присъдата си в затвора в Пловдив.

Ченалова бе изцяло оправдана по обвинението за делото “Соло”. Тя бе призната за виновна за поправка на съдебен протокол по друг процес, но това бе сметнато маловажен случай.

Бившата съдийка заведе дело срещу прокуратурата за 200 хил. лв. На първа инстанция градският съд и присъди 4 хил. лв. А апелативният увеличи сумата на 20 хил. лв.

Преди три години тя бе кандидат-депутат на партия “Възраждане”.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране