23.04.2019 | 18:52
Цацаров прати полицията да проверява имоти на свекъра на Йончева
Йончева:  „Моят свекър е управител, но той е управител още преди да познавам това семейство, така че това е абсурдно"

Прокуратурата се самосезира след публикация на сайт и прати МВР да проверява имоти, свързани със семейството на депутата Елена Йончева. Случаят наподобява този с къщата на подалия оставка зам.-министър на икономиката Александър Манолев. Йончева има обвинение и за пране на пари в аферата КТБ.

 

“Върховна касационна прокуратура се самосезира по повод публикация в електронния сайт ПИК със заглавие „Сензационно разследване на ПИК: Семейството на Елена Йончева с три къщи на морето. Усвоени 400 000 лева европари.“

Данните, съдържащи се в публикацията сочат на евентуално извършено престъпление по чл. 248 а ал.3 от НК по повод изградени къщи за гости по проект по мярка 311 „Разнообразяване към неземеделски дейности“ по Програма за развитие на селските райони /ПРСР/ 2007 – 2013 г., финансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, но същите са недостатъчни, поради което се налага извършване на проверка от ГДНП”, информират от държавното обвинение.

“Ще бъде извършена документална проверка на проекта, като на място служители на Главна дирекция „Национална полиция” ще извършат и  проверка дали къщите за гости се ползват по предназначение. Ще се изискат заверени копия от регистри за настанените туристи за български и чужди граждани, от документацията за регистриране и категоризиране на обектите, информация за заплатените туристически данъци за пренощували туристи. Ще се изискат от съответното РУ на МВР по местонахождение на къщите за гости справки за постъпилите регистрационни карти за нощували туристи. Ще се провери дали вписаните в регистрите гости действително са посетили проверяваните къщи за гости.

Определен е едномесечен срок за извършване на проверката”, информира още държавното обвинение.

По-рано през деня БСП излъчи на живо във „Фейсбук” интервю на Елена Йончева пред репортери в Ямбол.

„Моят свекър е управител, но той е управител още преди да познавам това семейство, така че това е абсурдно”, коментира Йончева по повод публикацията в Пик.

Тя добави: „В България има жълто-кафяви медии и ако искат да направят журналистическо разследване, има основни принципи на журналистическото разследване…”

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране