09.07.2019 | 10:18
Цените на шофьорските курсове може да скочат с 300 лева
Увеличават часовете по кормуване на 45, за сметка на тези по теория

Поскъпване на шофьорските курсове у нас се очаква заради възможното увеличение на часовете за кормуване на бъдещите шофьори, според информация на Нова тв. В сряда работна група на Министерството на образованието ще гласува предложение часовете да се увеличат от 31 на 45. Според бизнеса обаче това ще доведе до поскъпване на курсовете с 300 лв.
За да влязат в сила промените е нужен само подпис на образователния министър. Реалната промяна ще се случи от края на август или в началото на септември, кога ще се промени и цената на курса.Целта на увеличаването на часовете е да се гарантира по-добро обучение на бъдещите шофьори и по-малко инциденти на пътя. С тази цел на следващ етап се предвижда и въвеждането на симулатор за практическите занятия на кандидат-водачите.

„Ще бъдат включени по-голям брой часове за шофиране в извънградски условия. Времето за шофиране по магистрала също ще се увеличи. Ще има задължително шофиране през нощта, както и в трафик”, каза председателят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов.
Колко по-малко ще са часовете по теория, тепърва ще се уточни.  „Има много неща, които биха могли сами да се прочетат, затова не е необходимо наказанията да се знаят наизуст”, посочи още Йонко Иванов.
Вътрешните изпити също ще отпаднат. Цената на обучението обаче със сигурност ще скочи. Ако в момента се заплаща между 650 и 800 лева, след промяната сумата ще скочи с между 250 и 300 лева. На следващ етап от промените, в курсовете вероятно ще влязат и симулаторите за кандидат-водачите.
„Симулаторите са навлезли в почти целия Европейски съюз преди повече от 10 години и са се наложили като успешен модел за обучение”, коментира Богдан Милчев от Института за пътна безопасност.
оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране