03.10.2019 | 1:38
ЦИК глобява Волен заради скандала в БНТ
Комисията отчете, че шефът на "Атака" е нарушил правилата на предизборната кампания

Централната избирателна комисия ще глоби Волен Сидеров, след като отчете нарушение на правилата на предизборната кампания от негова страна в предаването “Референдум” на БНТ. Заради неетичното си поведение си и безпрецедентното спиране на предаването, Сидеров ще трябва да заплати парична санкция. ЦИК взе решението по сигнал на СЕМ и на партия ВМРО.

Ето какво обясни говорителят на ЦИК Александър Андреев: „Централната избирателна комисия прие, че е налице нарушаване на правилата на предизборната кампания, а именно чл. 183 ал. 4 във връзка с нарушения на добрите нрави, честта и достойнството на кандидати; и установи нарушение по отношение на господин Сидеров. Санкцията за подобно нарушение е между 2000 и 5000 лева като глоба, а при повторно може да достигне до 15 000″.

От своя страна БНТ в декларация днес заклейми грубото незачитане на подписаното между ЦИК, БНТ и политическите партии споразумение, а Емил Кошлуков заяви, че ще сезира СЕМ да не допускат повече платени и неплатени участия на Сидеров в БНТ по време на кампанията. Ръководството на обществената медия  декларира, че застава зад водещата на „Референдум“ Добрина Чешмеджиева и зад нейните действия по време на предаването.

Кошлуков нарече случилото се в ефира като „резил“ и обеща да компенсира ощетените участници в предизборната дискусия с каквото е възможно. „Докато аз съм генерален директор, БНТ няма да търпи подобно отношение и поведение в ефира“, каза  Кошлуков.

„Няма да допусна, на моя отговорност като господин, след вчерашната проява на господин Сидеров, той да участва повече в тази кампания в каквато и да е форма, в който да е диспут в телевизията. Но, ако ЦИК реши, че съм му отнел правото на равнопоставеност или съм му ограничил изявленията, изобщо ако г-н Сидеров реши да ме съди и ме глобят, наложат ми акт, ще го платя от джоба си. Обаче предпочитам да платя акт, отколкото да допусна да се гаврят с колегите“, добави шефът на БНТ.

Председателят на СЕМ София Владимирова и останалите членове на СЕМ декларираха подкрепа за позицията на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков по казуса и смятат, че екипът на предаването е реагирал професионално. Те определиха като „недопустимо“ случилото се снощи.

“Смятам, че БНТ, Добрина Чешмеджиева и целият екип на предаването наистина направи всичко възможно, за да даде шанс да се чуят всички гледни точки на участниците, поканени именно затова в това студио”, каза Владимирова пред БНР.

Асоциацията на европейските журналисти – България изрази солидарност с екипа на предаването.

В позиция на АЕЖ- България, разпространена до медиите, се посочва, че никой няма право да демонстрира такова неуважение към обществените масмедии и цялата им аудитория.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране