01.03.2019 | 20:07
ЦИК обявява обществена поръчка за машини за гласуване
ЦИК бе принудена да обяви поръчката, след като Върховният административен съд я задължи

От ЦИК подготвят обществена поръчка за осигуряването на специализирани устройства за машинно гласуване. Информацията трябва да бъде качена на интернет страницата на Агенцията за обществени поръчки, на сайта на ЦИК и в “Официален вестник” на Европейския съюз. Припомняме, че управляващите отказаха да въведат изцяло машинно гласуване за двата вота, които предстоят тази година. При последната редакция на Изборния кодекс бе записано, че машинно гласуване във всички избирателни секции трябва да бъде въведено на изборите след местния вот презе есента на 2019 година.

Още преди предсрочните парламентарни избори на 26 март 2017 г. стана ясно, че от ЦИК заделят най-много 15 млн. за машинно гласуване. От ЦИК обявиха обществена поръчка за машините за изборите на 26 март. Решението за откриването на процедурата бе публикувано късно в петък на сайта на комисията – на 10 февруари 2017 г.

ЦИК бе принудена да обяви поръчката, след като Върховният административен съд (ВАС) я задължи да осигури машинно гласуване във всички избирателни секции, а не както първоначално бе предвидено само в 500.

На 2 февруари стана ясно, че определените 30 млн. за този вот няма да стигнат за машинно гласуване. Тогава говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова обяви, че все още няма план сметка колко пари ще трябват за машинен вот. Не можело да пуснат обществена поръчка преди Указа на президента за датата на предсрочния вот.

Година по-късно ЦИК предложи на депутатите да бъде отложено въвеждането на електронното дистанционно гласуване, предвидено за изборите за Европейски парламент през 2019 г., с мотива, че било сложно за избирателя и по-лесно за измами.

През ноември 2018 г. беше внесен законопроект от”Обединени патриоти” и ГЕРБ за отмяна на машинното и електронно гласуване. В края на миналата година ЦИК призна, че не може да гарантира сигурност за вот при всеобщо машинно гласуване.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране