01.06.2019 | 13:47
Цветан Цветанов: Няма да кажа лоша дума за Борисов, 18 години сме работили заедно
Бившият втори в ГЕРБ се разплака пред БТВ

Цветан Цветанов – зам.-председател на ПП ГЕРБ в оставка, в интервю за предаването „Тази събота“ по бТВ

Водещ: Следва интервю, което е за доверието и за липсата на доверие, за първия и втория в една партия, за политически възход и края на фанфарите. Цветан Цветанов, който след 7 юли ще бъде редови член на ГЕРБ, е мой гост днес в качеството си все още зам.-председател в оставка. Благодаря ви, че приехте за първо интервю след тази голяма промяна именно „Тази събота“ на бТВ.Нека да започнем с едно кратко видео.
Бойко Борисов: Аз като казах: нося гаранция за Цветанов, защото той ми се закле в децата си, че това не го е правил. След като е така, аз нямам основания да не му вярвам. Тя партията е негова, ГЕРБ е негов, той е мотор на партията.
Репортер: Незаконно подслушване на министри имало ли е?
Цветан Цветанов: Вие смятате ли, че може да има който и да бил министър…
Бойко Борисов: Цветанов, просто им отговори с да или не и толкова.
Цветан Цветанов: Не, не.
Бойко Борисов: Дори само нарушение да има, не престъпление, дори само нарушение да има, много внимателно ще проследя тези сделки. Това мога да ви уверя. Защото решенията в случая са много тежки.
Бойко Борисов: При положение, че имаш в по-хубавата част на квартала два луксозни апартамента, за които си ял бой, и си доказал, минала е проверката по време на мандата на БСП за неговите апартаменти, и сега кое наложи да го направим точно сега?
Бойко Борисов: И да го питам как може да каже такова нещо, че няма кой да го накаже? Първо, може да го накаже Господ, може да го накажат хората, мога да го накажа и аз. Очевидно е, че беше силно преувеличена ролята на Цветанов. И този залп срещу него, нали да отстрелят флагмана, така че без него едва ли не ще спечелим изборите. Видяхте, изтеглих го назад, структурите си работят, евродепутатите ни са в пъти, в класи по-добри от тези от другата страна. Вариантите бяха: напуска ръководните постове на партията, спира да се изява по медиите и да е лице на партията и остава да работи в централата като редови член. Той това не се съгласи, и избрахме другия вариант – напуска отвсякъде. Аз мисля, че това беше очаквано. Не ми се искаше повече Веско Маринов да ми пее на концертите.

Водещ: Какво мислите за тази поредица от емоции?
Цветан Цветанов: Благодаря за поканата.
Водещ: Добре сте дошъл.
Цветан Цветанов: Това е повод да поздравя всички дечица, които днес празнуват, защото днес е 1 юни и е хубав ден за всички деца. Това, което чух сега, мисля че това беше в периода в рамките на 45 дни, всичко това, което се изприказва и тези оценки, които даде премиерът. Това е негово право. Аз ще ги оставя без коментар, защото за тези 40 дни бях коректен, лоялен и не казах нито една дума, няма да го кажа и сега в студиото.
Водещ: Да очаквам ли до края на интервюто да кажа критична дума за премиера Борисов?
Цветан Цветанов: Не смятам, че е редно. Може би това е само негово право да дава оценки на всеки един, но аз смятам, че когато 18 години си бил с един човек, по-добре да запазиш хладнокръвие, да бъдеш спокоен, да бъдеш уверен в това, което си направил, си взел като решение, и мога да благодаря на всички приятели и на моето семейство, които са винаги в моя подкрепа. А това, което беше казано за Веско Маринов, искам да кажа, че аз се гордея, че познавам Веско Маринов.
Водещ: Ама, г-н Цветанов, аз ви виждам, вие сте само на 2 м от мен, виждам очите ви.
Цветан Цветанов: Това е съвсем нормално. Аз съм чувствителен човек и взимам решенията си дълбоко осъзнато.
Водещ: Какво от тук казаното от премиера ви нарани?
Цветан Цветанов: Нищо. Защото за мен това може би е нещо, което аз не съм го виждал през всичките тези години. Това е неговото поведение, това е неговата оценка и аз ще се съобразя с нея, няма да я коментирам.
Водещ: Очаквахте ли той да стигне дотам, че да ви се подиграе, особено с това с Веско Маринов?
Цветан Цветанов: Мисля, че хората са тези, които ще дадат оценка, не аз, нито той.
Водещ: Казахте ми, че сте чули с г-н Маринов снощи. Какво ви каза той?
Цветан Цветанов: Каза, че пътува за поредните покани, които има. Бил е в Трявна, и вечерта е бил на 70-годишнина на един човек, на който синовете му са решили да направят подарък Веско Маринов да пее на празника. Така че в тази посока всеки има своите приятели било то певци, актьори, писатели, лекари, хора, които се занимават с различни професии, и аз смятам, че в това няма нищо лошо. Многогласието от различни виждания, различни вкусове, различни предпочитания, не трябва да те прави да даваш негативна оценка за тези, които имат своите приятели, фенове, познати. И мога да ви кажа, че аз с Веско Маринов се запознах реално, когато бях зам.-кмет в Столична община по един предстоящ концерт. Преди това сме се засичали в парка, когато и той е тичал, и аз съм тичал, но не сме познавали.
Водещ: Той разочарован ли е сега от думите на премиера?
Цветан Цветанов: Не. Веско Маринов е и той действително много чувствителен, и много наранима душа, но той ако не е с тези си качества, той нямаше да бъде Веско Маринов. Аз мога да ви кажа, че на наши мероприятия са идвали Мария Илиева, Любо, Криско – това са хора, които всъщност са били желанието на хората, с които сме разговаряли.
Водещ: Добре. Хайде стига за Веско Маринов. Дайте за вас. Кажете ми моля ви тежък удар за вас в личен и професионален план ли беше това, което ви се случи? От втори във ГЕРБ да бъдете понижен до редови член на партията? Приемате ли го като тежък удар?
Цветан Цветанов: Краткото време, след като съм взел това решение, защото аз съм го взел може би разсъждавайки над 40 дни.
Водещ: Това ваше решение ли беше?
Цветан Цветанов: Това е мое решение. И когато отидох във вторник при Борисов, само да ви кажа, че предишната вечер със съпругата ми, когато си легнаха децата, започнахме да говорим по темата. Продължихме разговора до 2 часа вечерта и тя винаги в такива моменти казва, каквото и решение да вземеш, аз ще те подкрепя. И това е.
Водещ: И на следващия ден отивате при Борисов, хвърлете малко повече светлина върху тази повече от тричасова среща, която сте имали.
Цветан Цветанов: Проведохме три часа и половина разговора, направих един преглед на всичко това, което ни е свързвало през тези 18 години.
Водещ: Повишихте ли си тон по време на тази среща?
Цветан Цветанов: Не, не, смятам, че и сега в студиото не трябва никога да говориш негативно и лошо за човека, с който ти си работил 18 години. Защото това е присъщо на българина. Когато някъде е имало някакъв тандем или някой е работил заедно или е живял заедно, и в един момент, когато настъпва някакво различно мнение…
Водещ: Раздяла.
Цветан Цветанов: … или постъпва някаква раздяла, тогава вече всеки започва да говори какви ли не небивалици.
Водещ: Сега, обаче вие казвате, че влизате при Борисов с два варианта – или да останете на позиция, която и до днес сте заемал, или да си тръгнете.
Цветан Цветанов: Точно така.
Водещ: Борисов казва, доколкото разбирам, не, има само един вариант за теб и това е да минеш на задна позиция, да престанеш да бъдеш лице на партията. Нещо, на което вие казвате категорично не. Правилно ли съм разбрала вашите две изявления, на премиера и на вас?
Цветан Цветанов: Ще бъда съвсем откровен. Това беше третият вариант, който предложи Борисов, да остана в партията, да работя в нея, но да нямам никакви контакти и изяви по какъвто и да било повод. Според вас това редно ли е и това нормално ли е за един човек, който през всичките тези 13 години е работил за структурирането и създаването на партия ГЕРБ? Аз искам да благодаря на всички симпатизанти, членове и всички структури…
Водещ: Простете, че ви прекъсвам, какво отвърнахте, когато Борисов ви предложи този вариант?
Цветан Цветанов: Казах, че вариантите са само два. Вариантите са само два. Или работим в това, което сме работили досега, за да гарантираме успеха на следващите избори, или просто аз си тръгвам. Защото вижте, идва един момент, когато може би единият казва, че вече не си нужен. Аз това нещо го усещам във времето, когато ние сме водили тези разговори – във вторник и в четвъртък.
Водещ: Усещате се ненужен?
Цветан Цветанов: Усещам, че има недоверие, което е съществувало досега. И по-добре е да предприемеш една стъпка и да вървиш напред.
Водещ: При все, че вие бяхте вечният председател на предизборния щаб на ГЕРБ, засегна ли ви репликата на Борисов, че ролята ви в партията е силно преувеличена? Чухме преди малко.
Цветан Цветанов: Много пъти са казани много реплики от Борисов. Аз не съм човек, който има някакво его, и което ще бъде наранено. Аз не съм човек, който всъщност ще сложи личното пред националното, пред партийното и това, което е колективът, който ние сме създали в ГЕРБ. Затова Борисов е в правото си да говори каквото иска, но все пак и аз имам права и мога да говоря това, което аз преценя за необходимо. Аз лоша дума за Борисов няма да кажа, аз няма да се превърна в тези, които излизат от някъде, започват винаги да хулят. Но мога да коментирам политически решения, които за мен са били грешни или които ще бъдат грешни, защото все пак съм редови член на партията, който ще може да изразява своето мнение, както всеки един член на партията, който може да го прави по всяко време.
Водещ: Например? Дайте пример за грешно решение?
Цветан Цветанов: Не, не. Аз не бих искал да се връщам сега назад кои са грешните решения – те ще бъдат може би анализирани от много действия, които предстоят да се случат. И моята ясна позиция, която съм имал в чисто политически план – аз съм бил винаги за евроатлантическата позиция на страната и да бъдем винаги солидарни с партиите и държавите, които принадлежат към тези ценности.
Водещ: Г-н Цветанов, нещо много важно, с което започна началното ни видео – там, през далечната сега изглежда 2013 година Борисов ясно казва: ГЕРБ е на Цветанов, той е моторът. На кого е ГЕРБ през 2019 – на Цветанов или на Борисов?
Цветан Цветанов: Не коментирам това, което пуснахте в момента и това, което е казал Борисов. Искам да си имам своето виждане, но нека да не го правя публично. Аз му благодаря за това, че за тези 18 години ние работим заедно, защото през тези 18 години натрупах много опит, видях как трябва да се държиш с хората, видях как трябва да ги гледаш в очите и да не изневеряваш на хората. Това, което съм правил, е да защитавам интересите на държавата, на партията…
Водещ: Хайде по друг начин да ви попитам – смятате ли, че Борисов греши или се самозалъгва, вярвайки, че ГЕРБ е негова?
Цветан Цветанов: Нека да кажем, че всяка една партия, независимо дали е ГЕРБ или която и да било, тя е на всички тези структури, членове и симпатизанти, които са съпричастни, за да има тази голяма сила тази партия. Защото една партия не може един човек да я управлява. Една партия – това е функция на много къртовска работа, която надали някой може да осъзнае колко е неблагодарна тази работа, защото пътуваш, срещаш се с хората. Всичко в партията е на доброволен принцип. Ако приемем, че се назначават няколко човека на дадени позиции, когато се взима едно управление, това са всъщност, за да могат да се прекарват политиките на управленската програма, всичко останало са членове и симпатизанти, които си имат своите професии, те работят своята дейност, те са качествени хора, които когато ти ги спечелиш за каузата на една партия, това означава, че ти разширяваш т.нар. „периферия“.
Водещ: Нещо важно, г-н Цветанов, каза вчера премиерът в коментара си за вас, че името на Цветанов оттук нататък се заменя с Изпълнителната комисия на партията, защото нейната работа досега е била слаба, или както се изрази Борисов – дори проформа. Признавате ли, че през последните години сте концентрирал прекалено много власт в ръцете си като втория човек в ГЕРБ, че сте изземвал волно или неволно функцията на Изпълнителното бюро на партията?
Цветан Цветанов: Всичко, което се е случвало в партията, съм го споделял с Борисов, всичко. Само че концентрирано в рамките на един конспект ако кажем от няколко страници, в които съм си написал дадени неща, с които трябва да го запозная със свършената работа през последните няколко седмици или за предстоящата работа през предстоящите седмици.
Водещ: Днес демонстрирате изключителна лоялност към премиера. Вероятно това ще продължи и в следващите месеци.
Цветан Цветанов: Аз съм такъв човек.
Водещ: Но всички се питат – държите ли оттук насетне с нещо премиера Борисов?
Цветан Цветанов: Не.
Водещ: С някаква нелицеприятна информация, която би могла да излезе в следващите месеци или години?
Цветан Цветанов: Не. Само да ви кажа, че всичко това, което беше и преди, когато се водеха делата за това, че съм подслушвал политици или бизнесмени, това беше един пасквил, който беше основание да бъде преследван. И смятате ли, че имах поне някакъв запис, нямаше да го пусна някъде в публичното пространство? Вижте, това са разсъждения на хора, които може би са правили подобни неща или правят подобни неща?
Водещ: А Борисов държи ли ви вас с нещо?
Цветан Цветанов: Не, не. Няма нещо, от което да се срамувам, което съм правил досега.
Водещ: Моля ви няколко въпроса, свързани с новия апартамент, който си купихте, на които досега не отговорихте. Всъщност, те са два. Първият, на каква цена си купихте новия си апартамент, този със сауните, под пазарната или?
Цветан Цветанов: Ето, тук имаше също много спекулации, но разбира се, каквото и да кажа, не е толкова важно.
Водещ: Не, напротив, важно е, защото вие не дадохте отговор на този въпрос тогава.
Цветан Цветанов: Веднага ви казвам. Замених двете жилища, които са с квадратура 200 квадрата за жилище, което е с квадратура 239 квадрата, и съм доплатил 100 хиляди лева.
Водещ: Това е ясно. Това го казахте многократно.
Цветан Цветанов: Това, което мога да кажа, че това, което аз съм си направил като проверка, от всички собственици в нашата кооперация, аз може би съм с най-скъпата цена.
Водещ: С най-скъпата цена?
Цветан Цветанов: Тя не е под 1100 евро.
Водещ: Евро. Сега, аз само тук ще ви цитирам, аз не съм разследващ журналист, но имаше много разследващи журналисти, които тогава работиха. И те бяха изчислили, че вие сте платил на кв. м по 630 евро при пазарни цени от 2500-300 евро. Тоест, в пъти под пазарните.
Цветан Цветанов: Не може да бъде вярно това за пазарните, защото точно преди 2 седмици, точно бТВ даде какви са пазарните цени в квартала в момента – 1400 евро или 1500. Това го даде бТВ. Аз все пак вярвам на бТВ, въпреки че преди това имаше други коментари.
Водещ: Вие продължавайте да вярвате на бТВ, защото нашите зрители ни вярват, още повече, че днес имаме рожден ден.
Цветан Цветанов: Така че виждате какви разминавания има в това. Но никой не вади тези.
Водещ: Къде живеете днес – в новия апартамент?
Цветан Цветанов: В новия апартамент. Това ми е единственото основно жилище. Аз други собствености нямам. И това пак е един мит, че съм си взел поредния апартамент. Първо да ви кажа, това, което направих миналата година – имам 1/6 от това, че баща ми почина преди 20 години – прехвърлих го на брат ми. Помолих майка ми, която е на 81, да прехвърли на брат ми, за да нямам възможност да пиша, когато получавам някакво наследство, да е жива и здрава женицата. Това, което в момента имам, е само това основно жилище с моето семейство и другото, което е прехвърлено на съпругата ми, е апартамент от 1964 година, който е закупен от родителите на жена ми, и жена ми е израснала на „Сан Стефанов“ 25.
Водещ: В това ново жилище премиерът идвал ли е на гости?
Цветан Цветанов: Не.
Водещ: Не сте го канили?
Цветан Цветанов: Не.
Водещ: Някой от елита на ГЕРБ идвал ли е?
Цветан Цветанов: Не, защо трябва да каниш? Канят тези, които…
Водещ: Тъй като многократно преди месеци стана ясно, че апартаментът, който сте купил, е строен лично за семейство Мирянови – това са собствениците на „Артекс“, искам да ви питам колко близки сте със семейство Мирянови, от колко години се познавате?
Цветан Цветанов: Запознахме се 2017 година. И там също имаше много спекулации. Аз съжалявам, че на това семейство се случиха толкова много несгоди, защото в момента трябва да ви кажа, че донякъде започвам да си мисля, че сигурно има и някакви други икономически интереси под една или друга форма са били също предпоставка за такава масирана атака към семейството и към фамилията, защото поне когато сме си говорили с /…/, никога не са кандидатствали за нито една обществена поръчка, никога не са имали нещо, което да са вземали от държавата. Те са били винаги инвеститор на имоти, които са придобивали от купуването с частни лица.
Водещ: Познавате ги от 2017 година, можете ли да кажете, че сте добри семейни приятели например, или приятели?
Цветан Цветанов: Виждали сме само един път семейно. Но аз не бих искал да кажа, че тези хора, когато ги виждам, не ги поздравявам. И трябва да ви кажа, че аз се възхищавам на хората, които са успели в живота, защото фирмата „Артекс“ е над 20 години. И да съсипеш реномето на една фирма, да прехвърлиш, че един човек, който си е купил апартамент от тях, е направил дори законодателство, но никой не си направи труда да прочете. Мисля че беше параграф 56 от тези изменения на ЗУТ, където пише, че всичко, което се приема в този закон, е с последващо действие, а старите завършват по старата процедура.
Водещ: Казахте, че апартаментът, който си купихте, е бил най-скъпият, нали така, от всички апартаменти в сградата?
Цветан Цветанов: Да, от това, което съм направил аз, поне четох публикации във вестници, които направиха тази справка.
Водещ: Смятате ли, че за семейство Мирянови, в бизнес план разбира се, вие сте били специален клиент, тоест, че те са ви направили намаление, някаква отстъпка, когато сте купувал този апартамент?
Цветан Цветанов: Аз съм чувал за семейство Мирянови от други хора, не от тях, че те са отказвали на хора, които имат лоша репутация да си закупят апартамент, независимо каква цена биха предложили. Това си е нещо, което го прави дадената фирма, дадената компания, и трябва да ви кажа, че при всичките тези седмици се наслушах на толкова много неща, на толкова неверни неща. И в един момент си казваш: по дяволите, заслужава ли си цялата тази публичност? Животът минава. Аз съм на 54 години.
Водещ: Е, заслужава ли си?
Цветан Цветанов: Заслужава си, защото съм направил много за държавата.
Водещ: Лобирали ли сте за семейство Мирянови, г-н Цветанов? Само това да уточним.
Цветан Цветанов: Момент. Спомням си периода, когато бях вътрешен министър – имаше отвличания, имаше увеличени бройки на жертвите по пътищата – от 1000 ги намалихме на 600 с всички тези мероприятия, които планирахме. Отвличания, въоръжени грабежи – това ми носи удовлетвореност…
Водещ: Това ще остане. Но моля ви, тъй като времето лети, лобирал ли сте за фамилия Мирянови, за техния бизнес като законодател?
Цветан Цветанов: Не. Аз ви го казах преди малко. В параграф 56 мисля, че беше, там е записано, че всичко, което се приема в тази промяна, е за последващо действие, а не за тези, които са заварващо.
Водещ: Няколко дни преди да купите апартамента, вие като председател на една от най-важните комисии, на Вътрешната комисия в парламента, искате „Артекс“ да бъде проверена. Казахте ли на семейство Мирянови, че ще ги проверявате?
Цветан Цветанов: Ето, виждате ли, този въпрос също е много подвеждащ и много манипулативен.
Водещ: Не, разликата между двете неща беше 4 или 3 дни.
Цветан Цветанов: Само ме изслушайте. Никой не показа писмото на инициативния комитет. Писмото на инициативния комитет е изпратено до много институции и депутати.
Водещ: До много институции. Аз това го знам, защото този инициативен комитет ми беше на гости.
Цветан Цветанов: Аз съм предприел действията, които са по закон – да го изпратя до компетентния орган, и съм го изпратил в Столична община, и съм изпратил копие до инициативния комитет. Аз съм си свършил моята работа. Никой обаче не показа другите институции какво направили по този сигнал.
Водещ: Не, напротив, вие не оборвате по този начин въпроса ми, защото добре, институциите са много, ама вие сте човекът, който след няколко дни ще си купи апартамент от Мирянови, нали?
Цветан Цветанов: Пак е грешка.
Водещ: Защо?
Цветан Цветанов: Защото това става 2018 година това, което казвате, като кореспонденция, някъде май-юни, някъде там. Само да ви кажа, че аз съм в отношения с Мирянови от декември месец 2017 година, когато превеждам авансово сума за вече договорената сделка. Това е половин година преди това сме направили сделката.
Водещ: Добре де, в смисъл предупредихте ли ги, че има такава проверка, такова писмо?
Цветан Цветанов: Не, не, не.
Водещ: И друго нещо важно, за да преминем и към другите въпроси – съвпадение, което на мнозина направи силно впечатление: датата 12 юни миналата година, когато всъщност вие заменяте двата апартамента за този луксозния, които в същия ден са продадени от „Артекс“ на вашия бивш подчинен Симеон Велков.
Цветан Цветанов: Това е решение, което предложиха адвокатите и нотариуса.
Водещ: Бяхте ли се уговорили с г-н Велков това да се случи в един и същи ден?
Цветан Цветанов: Не, това е решение, което беше предложено от адвокатите на семейство Мирянови и нотариуса, където изповядахме сделката.
Водещ: А с какви отношенията сте днес с г-н Велков?
Цветан Цветанов: Виждаме се, на здравей-здрасти, но иначе не сме чак толкова близки. Но това е един млад умен човек, който си е създал семейство и в момента, в който очакваше второ дете, сподели, че си търси увеличаване на възможностите за по-голямо жилище. И си е продал неговото основно. Това е съвсем човешко, съвсем нормално – всеки си продава някаква стара собственост, за да си вземе нова.
Водещ: Хайде, за да разсеем всякакви спекулации, аз ще ви задам един въпрос, който звучи странно, но пък вие ще ми отговорите конкретно – тези два апартамента, които бившите ви двата, които притежава днес г-н Велков, те на г-н Велков ли са или са си ваши, но по другия начин?
Цветан Цветанов: Е, вие мисля, че вече ме вкарвате в някаква съвсем…
Водещ: Не, защото това беше подтекстът на съвпаденията на тази дата.
Цветан Цветанов: Г-н Велков си продава също основното жилище, и доколкото разбирам продава още една собственост, и си добавя сумата със спестявания, които има. Къде е неговото основно тогава жилище? Вижте, какви пак спекулации, внушения могат да се направят в публичното пространство. Аз ви благодаря, между другото, за тези въпроси, защото интересни са.
Водещ: Нали за това сме се събрали, за да изчистим всички тези неща, защото ако преди 3 месеца им бяхте отговорили, може би днес нямаше да можем да говорим за това, нямаше да се налага.
Цветан Цветанов: На г-н Велков това му е основното жилище, защото той си е продал всички останали собствености, както съм го направил и аз. Аз в момента имам само една собственост със съпругата ми.
Водещ: Г-н Цветанов, оттук насетне въпрос, който най-често ще ви задават, където и да ходите, колкото и интервюта да давате, г-н Цветанов, ще правите ли нова партия?
Цветан Цветанов: Е, стига.
Водещ: Знам, че всичко е прясно.
Цветан Цветанов: В момента съм зам.-председател в оставка. В момента ще бъда реторичен – всичко ще зависи от това как се развива партията и какво става, дали въобще ще се занимавам с политика. То това е другият въпрос.
Водещ: Да, краят на политическата ви кариера ли е това или?
Цветан Цветанов: Аз смятам, че в момента само съм закачил шпайковете на стената. Защото аз съм бил лекоатлет. Имаше много интерпретации с маратонките за дългото политическо бягане, само да кажа, че за всяко едно състезание се обуват шпайковете – това са обувките, които лекоатлетите използват в състезания.
Водещ: Ама възможно ли е след време тия шпайкове пак да ги наденете?
Цветан Цветанов: За сега политическа партия ГЕРБ е партията, която е най-припознаваща се в моите виждания, защото все пак съм участвал в нейното създаване. Може би ролята ми не е била чак толкова голяма, защото все пак това е оценката на премиера, но мога да кажа, че съм дал всичко от себе си, за да може да има това, което е днес партия ГЕРБ заедно с всички структури и приятели, които са били по страната.
Водещ: Какво ще работите оттук насетне? Имате голямо семейство.
Цветан Цветанов: В интерес на истината имам предложения, вече 3-4. В момента ще ги обсъдя отново със съпругата ми.
Водещ: За бизнес?
Цветан Цветанов: Просто хората имат някаква такава чувствителност към такава една несправедливост, която се случва в едни моменти, и просто, когато ти си бил достатъчно известен или по някакъв начин хората са те одобрявали, те ти правят и съответни предложения.
Водещ: В каква сфера са предложенията?
Цветан Цветанов: Между другото, само да кажа, че от вчера имам и политическо предложение на една партия да отида при тях. Да, самият председател ми се обади. Няма да го казвам кой е, защото все пак да не стане политическа интрига.
Водещ: Ама на някоя малка партия?
Цветан Цветанов: По-малка, да.
Водещ: По-малка?
Цветан Цветанов: Малко по-малка партия. И каза: Да знаеш, ако искаш заповядай. Просто – вика, – Аз винаги съм се стремял да направя нещо такова.
Водещ: Аз ви казвам, че вече политическите изкушения за вас почват. И вие какво му казвате?
Цветан Цветанов: И благодаря на тези, които ми се обадиха от различни политически партии, с които съм работил в парламента. Обади ми се Краси Каракачанов, обади ми се Валери Симеонов, обади ми се Мустафа Карадайъ, обадиха ми се колеги от БСП, обади ми се и Веселин Марешки. Това са хората, които ми се обадиха и просто благодариха за това, че сме работили заедно, и мога да разчитам когато имам нещо, което могат да обсъдят, да го говоря с тях също. Това политическо коректно да го споделя, защото се създава усещането, че политиците освен да се мразят и да се стрелят по студиата, нищо друго не правят. Аз запазвам човешките си отношения с всеки един, и това е бил мой принцип във всичко, което съм правил до сега.
Водещ: Броени минути останаха от финала на това интервю, но като казахте г-н Карадайъ, Цветанов си тръгва от политическа сцена, на нея се завърна Делян Пеевски. Има ли връзка между тези две събития?
Цветан Цветанов: Могат да се правят различни тълкувания.
Водещ: Е, не. Аз питам вас.
Цветан Цветанов: Нито участвам във взимането на решенията на ДПС, нито на БСП, нито на „Обединени патриоти“, просто това си е решение, което трябва да бъде взето от една партия или от един човек, и трябва да бъде зададен въпроса към партията или към човека.
Водещ: Помня един много остър спор от парламентарната трибуна между вас и г-н Пеевски от 2013 година, където той ви казваше, че ще излиза информация с колко криминално проявени сте се срещнал, как правораздавателната система ще ви подпука оттук насетне за всички престъпления, които сте извършвал. Страхувате ли се от г-н Пеевски?
Цветан Цветанов: Вижте, ако човек казва, че не се страхува от нищо, значи е несериозно. Но аз смятам, животът ме е научил така, че трябва да отстояваш принципната си позиция, да бъдеш такъв, какъвто си, и да не се променяш през всичките тези години. Силата в моето поведение е, че аз не се промених както когато влизах в политиката, така също, когато сега в момента съм на прага да изляза от политиката. Това, което обаче е много важно, е, че през всичките ми периоди на различните позиции, които заемал, мога да ви кажа, че аз съм изпитвал невероятно уважение към администрацията на всяко едно работно място, на всяко едно работно място – на чистачката, на жената, която е в стола, на жената, която е в деловодството, на началниците на отдели, на началниците на сектори, на дирекции. Защото вижте, човешкото винаги трябва да бъде водещо, всичко друго го оставяш на заден план.
Водещ: Хайде, като казвате, че не сте променял през последните години, днес е 1 юни, искаме, молим всички наши гости да покажат по една детска снимка, да видим дали сте променил от детските години. Вчера ни дадохте една детска снимка – колко сте голям тук?
Цветан Цветанов: Тук съм първи клас.
Водещ: Първи клас. Къде е това?
Цветан Цветанов: Това е 63-то училище в „Надежда“, тогава беше във „Връбница“.
Водещ: Толкова много знаем за детството на Борисов, толкова малко знаем за вашето детство. Кажете две-три думи. Какво дете бяхте?
Цветан Цветанов: Смятам, че бях едно палаво дете, като всяко едно дете. И разбира се, имах голям респект както от моите родители, и така също от моите учители. Трябва да ви кажа, че винаги когато съм се срещал с тийнейджъри или с деца, винаги съм казвал: Слушайте вашите учители. Защото аз съм имал случай, моите прекрасни дъщери които са, някои от тях са доста по-палави и някой път имат и забележка за дисциплината в началния етап, аз винаги съм казвал още от самото начало: Ще взема страната на учителя, а няма да взема твоето обяснение, което в момента казваш, че ти не си говорила в час. И трябва да ви кажа, че в момента имам едни прекрасни деца, които са много дисциплинирани, много ученолюбиви.
Водещ: Притеснени ли са от това, което се случва с вас?
Цветан Цветанов: Съпругата ми играе решаваща роля в това медиаторство, което трябва да има. И искам да й благодаря сърдечно. Обичам я.
Водещ: Това е краят. Аз ви благодаря, че бяхте тук. Цветан Цветанов.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране