13.02.2024 | 23:29
Цветанов видя сериозни пробиви в националната ни сигурност
Защо чак на шестия ден са предприети действия за обиск в частния клуб за магистрати на Мартин Божанов - Нотариуса, попита бившият вътрешен министър

Oтговорът на държавата трябва да бъде много адекватен, но за съжаление през последните години видяхме една политическа нестабилност, която пряко рефлектира върху системата за сигурност, така бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов коментира в студиото на БНТ заплахите срещу магистрати, разследвали престъпна схема, за която има съмнение, че се е сраснала с магистратските среди.

Той заяви, че виждаме сериозни пробиви в националната ни сигурност. Всички криминални случаи, както и тези, свързани с шпионаж, показват, че няма ясна политическа воля, която да стои твърдо зад реформите и това, което трябва да се направи.

“За мен тревожното е, че по сигналите, подадени от съдия Владислава Цариградска 2019 или 2020 г. февруари месец, никой не е предприел адекватни действия, за да бъде осуетено разрастването на тази мрежа. Това, което видяхме, че е в близост до Специализирания съд и прокуратура – през последните години е било открито заведение, което е било с протекцията на въпросния Мартин Божанов – Нотариуса и се е ползвало от определени магистрати, които са имали тази възможност.”

Цветанов попита защо чак на шестия ден са предприети действия за обиск във въпросното заведение.

Той направи паралел между убийството на Нотариуса и това на Алексей Петров, като подчерта, че “и двете фигури са имали огромно влияние в съдебната система и в начина и механизма на функциониране на престъпния свят – срастването на престъпния свят с държавата”.

Цветанов каза, че по времето, когато е бил вътрешен министър, не му е била докладвана оперативна информация за Мартин Божанов.

“След 2013 г. беше закрито звеното в ГДБОП, занимаващо се с организирана престъпност и по висшите етажи на съдебната система за корупцията и в администрацията в държавното управление. Тогава тези оперативни дела бяха прехвърлени в ДАНС и тогава прокуратурата иззе цялата оперативна дейност и тези дела не видяха никъде бял свят.”

Посъветва парламентарната комисия, сформирана по случая с Нотариуса, да вникне в дълбочина на всички тези оперативни дела, ако не са унищожени, за да видят генезиса на зависимостите и на процесите, на които може да бъде противодействано, за да не продължават по същия начин.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране