04.05.2024 | 19:58
Далавера! Депутат от ДБ си купи апартамент в центъра на София за смешни пари
Ивайло Мирчев е платил 262 500 евро в брой за тухлено жилище на улица „Бигла“ 51 в квартал „Лозенец“

Депутатът от „Демократична България“ Ивайло Мирчев е закупил огромен апартамент в престижния столичен квартал „Лозенец“ на съмнително ниска цена. През 2022 г. той е станал собственик на тухлено жилище от 135 квадрата в центъра на София за символичната цена от 262 500 евро.

Проверка на Рикошет.орг. в имуществената му декларация до КОНПИ установи, че за топ имота той е платил едва 513 405 лв. (262 500 евро). Простите сметки показват, квадратът жилищна площ е струвал на Ивайло Мирчев смешните 1944 евро! Бърза справка в сайтовете на агенциите за недвижими имоти показва, че през 2022 г. средната цена в престижния квартал е около 3500 евро. Как депутатът, който е верен паж на съпредседателя на ДБ Христо Иванов, е успял да сключи толкова изгодна имотна сделка, е пълна загадка.

Проверката ни в декларацията му пред Антикорупционната комисия се натъкна на още по- смущаващи факти. Оказа се, че въпросните 513 405 лв., платени за апартамента, Мирчев е успял да спести от ….заплати. Той е депутат от едва 1-2 години, а годишната му заплата от парламента е 65 341 лв. или 5 445 лв. на месец.

След покупката на жилището на улица „Бигла“ 51, народният представител от ДБ е направил и мащабен луксозен ремонт за над 100 000 лв. И за него Ивайло Мирчев не е декларирал, че взел банков кредит.

В началото на протестите срещу управлението на ГЕРБ през 2020 г., добричлията се изявава като оператор на лидера на „Да, България“ Христо Иванов. Финансовото му състояние е точно като на скромно момче от провинцията – притежава 50% от фирмата „Мартине“ в съдружие с баща си Николай Минчев Мирчев, който е бил…. партиен секретар на БКП във варненското село Крушари. Търговското им дружество разполага със „завидните” 100 лв. капитал, а офисът се намира на домашния адрес на комунистическата фамилия в Добрич – панелен блок на ул. „Стоил Войвода” 16, ет. 5.

Макар Ивайло Мирчев да твърди, че преди политиката бил успешен бизнесмен от IT сектора, справка в публичните данни на Търговски регистър сочат, че компаниите, в които е участвал, меко казано не са особено печеливши. От декларациите, представени в качеството му на народен представител, разбираме, че той влиза в политиката със скромни лични средства, 37 кв. метра собственост в София и 5% от нива в Добрич.

Крайно съмнителната му имотна сделка през април 2022 г. в София поставя логичния въпрос – откъде са парите?

1 коментар

  1. Youri Slavkov каза:

    На всички е ясно, че Мирчев е един изключителен борец срещу корупцията. Да си спомним какво говореше този странен, неясен субект през месец май 2023 г.: “Това, което искаме ние да стане, е да стигнем минимум до нивото на Румъния и главния прокурор и съдебната система като стандарт на работа да отговорят поне на румънското ниво. Там имаме над 100 депутати в затвора, имаме 20 министри и двама премиери и дори трима евродепутати …”
    Преди това изтъкваше вкараните в румънски затвори хиляди висши държавни и общински служители, кметове, бизнесмени и какви ли още не. Кръглата му физиономия излъчваше някак си смелост и решителност за борба. В крайна сметка се оказа, че се е подигравал едновременно и на българите и на румънците.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране