27.09.2019 | 0:01
Дълговете на ТЕЦ “Марица изток 2” стигнаха 600 млн. лв.
Дълговете са причината да се иска увеличение на капитала

Малко над 600 млн. лв. са задълженията на ТЕЦ “Марица изток 2” към БЕХ. Други задължения нямат. Това заяви пред БНР министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Вчера тя се срещна с шефове в енергийния комплекс и представители на синдикатите. На срещата бе обсъдено бъдещето на топлоцентралите. По думите на министъра дълговете са причината да се иска увеличение на капитала. “Искаме да капитализираме част от задълженията, които ТЕЦ “Марица изток 2″ има към Българския енергиен холдинг, да увеличим капитала. Така би постъпил всеки един и частен инвеститор в условията на пазарна икономика – тази теза ние защитаваме пред ЕК. Смятам, че има доста добър напредък. Надявам се до края на октомври да имаме решение на този въпрос”, обясни Теменужка Петкова.

Според нея основният проблем в ТЕЦ “Марица изток 2” е свързан с разходите за емисии. Централата работи много добре, тя е в много добро техническо състояние, но високите цени на емисиите повлияват върху финансовите параметри и резултат на ТЕЦ “Марица изток 2″, а и на всяка една централа, която произвежда електрическа енергия от въглища. Цената на енергията в целия регион бележи покачване и една от причините е именно покачването на цените на емисиите в глобален мащаб”, допълни Петкова.

“Въглищните централи заемат много важно място в електроенергийната система на страната. Повече от 46% от електрическата енергия се произвежда именно от тях, а през зимата този процент достига 60. Това определя стратегическото място и на комплекса “Марица изток”, и на всички централи, които произвеждат електрическа енергия от въглища”, отбеляза Теменужка Петкова.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране