29.06.2019 | 12:52
Данаил Кирилов: Ако хипотетично предложа Лозан Панов за главен прокурор…
За усещането за корупция в България правосъдният министър смята, че у нас има проблем с доверието в институциите

“Представете си, че ако хипотетично утре предложа за кандиат за главен прокурор г-н Лозан Панов. Дали този режим (за разследване на главен прокурор – б.р.) няма да стане най-законосъобразния, най-европейския?”. Това попита правосъдният министър Данаил Кирилов пред БНТ.

По този начин той отговори на опоненти си, според които ЕС настоява да се създаде механизъм за ефективно разследване срещу главния прокурор, а не срещу т.нар. “тримата големи” в съдебната власт в пакет, както настояваше Данаил Кирилов до неотдавна.

Правосъдният министър каза, че е поставил въпроса за обществено обсъждане, при което се е получило “интензивен дебат” и “ярка поляризация” на мненията. Той отрече твърденията, че инициативата му е атака срещу председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов.

Данаил Кирилов разясни, че режимът на “тримата големи” в съдебната власт – главният прокурор и председателите на двата върховни съда, съгласно Конституцията, е идентичен.

“Ние допускаме, че прокурорите вътрешно са абсолютно зависими и никой прокурор няма възможност да води разследване, което не е така. Същото правило да го приложим спрямо съдиите. Тяхната присъда е последният, най-важният акт. Помислете как един редови съдия ще съди председателя си, този от който зависи кариерното му развитие”, мотивира се Кирилов.

Правосъдният министър заяви, че ще се възползва от поканата на Лозан Панов лично да види как се разпределят делата в съда.  Кирилов коментира и перспективите за отпадане на мониторинга върху съдебната система от страна на Брюксел до края на мандата на настоящата Европейска комисия, който приключва в края на годината. Правосъдният министър смята, че “имаме 5 позитива и 5 негатива”.

“В голяма степен сме на едно равновесно, кантарно положение”, каза Кирилов.  Напомни и, че “зависим от общоевропейската конюнктура”. Има държави, които “уж бяха много по-напред от нас”, но сега имат проблеми с върховенството на закона, каза правосъдният министър. Като пример посочи Унгария, Полша, Чехословакия, Румъния.

Въпреки трудностите би могло да се мисли сериозно да се отделим от Румъния, с която се движим в пакет още от процеса на присъединяване към ЕС, смята Данаил Кирилов. “Но за това ни трябват резултати Трябва ни възможно най-стриктното изпълнение на последния доклад”, допълни той.

За усещането за корупция в България правосъдният министър смята, че у нас има проблем с доверието в институциите. “Имаме предубеденост. По тази причина усещането за корупция е по-високо и недоверието спрямо правосъдната система е по-голямо. В отчетите ние имаме достатъчно количество. Не количеството е важно”, каза Кирилов.

Той коментира и политиците, замесени в скандала “Апартаментгейт”. “Те за това са виновни – че не живеят на палатка в обществения парк. Твърде бързо раздаваме присъдите”, каза правосъдният министър.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране