24.03.2024 | 22:49
Денков омекна, предложи на ГЕРБ: Габриел – премиер, правителството остава същото (ВИДЕО)
"Ваше е решението дали ще хвърлите държавата в хаос"

“Обръщам се днес към ръководството на ГЕРБ-СДС и им напомням за даденото преди 9 месеца обещание. Вместо да хвърлят държавата в хаос, нека спазят дадената дума – да подпишем споразумението и да гласуваме правителство с министър-председател и външен министър Мария Габриел, без да променяме състава на Министерския съвет.”

Това заяви премиерът Николай Денков в обръщение по БНТ1 тази вечер – преди централната емисия новини.

Преговорите за промени в състава на Министерския съвет показаха, че нямаме взаимно съгласие за смяна на министри. Съгласно уговорката ни, би трябвало само ние с г-жа Габриел да сменим позициите си. Успоредно с това, в хода на преговорите, изработихме споразумение за реформите в съдебната система, регулаторите и службите. То беше публикувано и сме готови да го подпишем, каза Денков.

На брифинг на ГЕРБ днес в 15 часа Мария Габриел обяви, че оттегля кандидатурата си за премиер и партията на Борисов няма да участва в преговорите за втория мандат.

Публикуваме пълния текст на обръщението на премиера Николай Денков:

“Обещанията трябва да се спазват!

Това е основата на всяко взаимно доверие, както в политиката, така и в живота.

Преди 9 месеца сформирахме правителство, което постигна много. Освен всичко друго, преди 2 дни Европейският съвет даде ясен знак, че се движим уверено към еврозоната, а шансовете за отваряне до края на годината на сухопътните Шенгенски граници са много високи.

За да изпълним тези дългосрочни задачи, преди 9 месеца се съгласихме с ГЕРБ-СДС, че правителството е със срок от 18 месеца, до края на 2024 година, като в средата на периода ще се ротират премиерите, а министрите ще се сменят само по взаимно съгласие.

Аз спазих обещанието си и на 6 март моята оставка беше приета. Преговорите за промени в състава на Министерския съвет показаха, че нямаме взаимно съгласие за смяна на министри. Съгласно уговорката ни, би трябвало само ние с г-жа Габриел да сменим позициите си.

Успоредно с това, в хода на преговорите, изработихме споразумение за реформите в съдебната система, регулаторите и службите. То беше публикувано и сме готови да го подпишем.

Обръщам се днес към ръководството на ГЕРБ-СДС и им напомням за даденото преди 9 месеца обещание. Вместо да хвърлят държавата в хаос, нека спазят дадената дума – да подпишем споразумението и да гласуваме правителство с министър-председател и външен министър Мария Габриел, без да променяме състава на Министерския съвет.

Колеги от ГЕРБ-СДС, Ваше е решението:

Ще се отметнете ли от дадената преди 9 месеца дума?

Ще се откажете ли от споразумението за реформи?

Ще хвърлите ли държавата отново в пореден цикъл от избори?

Единственото, което се очаква от Вас днес, е да спазите думата си и да изпълним своя дълг към хората и към България.”

https://www.facebook.com/novinite.bnt/videos/1598460724266173

 

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране