29.05.2024 | 10:52
Денков отговори на Борисов за плаката: Да излезем на публичен дебат! (ВИДЕО)
"Нека да минем през темите, които интересуват хората"

Бившият премиер от ПП Николай Денков покани лидера на ГЕРБ Бойко Борисов на предизборен дебат по телевизията. Поканата кандидатът на ПП-ДБ за депутат отправи през видеообръщение от профила си във Фейсбук.

“Разбрах, че Борисов се е разсърдил за един плакат. Защо, не знам. Целта на плаката е да провокира хората да се замислят какъв е изборът, който трябва да направят на 9 юни”, казва Денков, чиято формация ПП-ДБ беше накарана от ЦИК да свали билбордовете със снимката му редом до тази на Борисов и Делян Пеевски след подадена жалба от ГЕРБ.

В жалбата на ГЕРБ-СДС се твърди, че в София на бул. “България” и в Пловдив на ул. “Сава Муткуров” са поставени агитационни материали, в които КП “Продължаваме Промяната – Демократична България” използват лика на председателя на ПП ГЕРБ и представляващ коалиция “ГЕРБ-СДС” Бойко Борисов без негово знание и съгласие, уронващо престижа и в нарушение на добрите нрави – деяние, представляващо нарушение на правилата на предизборната кампания.

Борисов се засегна от билборда и обяви, че не желае образът му да стои редом до този на Николай Денков.

Според ЦИК това е нарушение на законовите правила по време на предизборната кампания. Самият Денков ще бъде глобен. Той пък обясни, че не е разпореждал поставянето на билбордовете.

“Аз не съм поръчвал тези бордове, те са в София и Пловдив, а аз не съм кандидат за депутат от тук (София-б.р). Борисов казва, че той е единственият готов за премиер, казва ясно, че иска да управлява с Пеевски и трябва да са доволни, че някой им прави реклама”, коментира вчера Денков, а днес излезе с инициатива за помирение.

“За да няма сърдити, каня го на публичен дебат по някоя от обществените телевизии”, казва в отправената видеопокана самият Денков.

“И двамата сме били премиери, и двамата сега сме кандидати. Нека да минем през темите, които интересуват хората”, апелира той. “Готов съм да говоря за всичко”, изразява желание Денков, като изрежда темите – от доходи през инфраструктура до международните предизвикателства.

Офертата за дебат и помирение идва след острото изказване на лидера на ГЕРБ на предизборна среща в Шумен.

“Бях 11 месеца с него /б.р. – Николай Денков/, не искам да съм повече с него. Не искам да съм с него на един плакат. Аз не искам с теб, това е антиреклама”, отсече Борисов по адрес на бившия министър-председател от правителството, зад което застана и ГЕРБ. Борисов добави, че дори на своята партия не разрешава да му слагат снимката на плакати.

Той показа, че е обиден и от думите на Денков, който е нарекъл него и Пеевски “ония двамата”.

“Кой си те, бе? За тебе сме г-н Борисов и г-н Пеевски, ние сме те направили премиер”, възкликна Борисов. “Извадих никому-неизвестен човек и го направих премиер, а той едно “мерси” не каза. Много моля да не се злоупотребява с нашите светли образи”, избухна Борисов. И отново разказа за манастирската среща, на която заедно с Алексей Петров, Кирил Петков и Асен Василев са договорили разпадналата се вече сглобка. Борисов уточни, че Денков нито е печелил избори, нито е партиен лидер, а е бил назначен за министър-председател.

Решението, че билбордовете нарушават Изборния кодекс, е взето почти единодушно на заседание на ЦИК, като “против” е гласувал само Цветозар Томов, който е от квотата на ПП-ДБ. По-късно от коалицията обявиха, че ще обжалват.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране