04.02.2024 | 21:26
Денков: Отпускаме 150 милиона лева за бедстващите земеделци
"Средствата ще бъдат отпускани само на губещите зърнопроизводители и помощта ще се преценява по подадените в НАП от земеделците данъчни декларации"

Отпускат се 150 милиона лева за земеделци. Това каза премиерът академик Николай Денков днес след среща с представители на браншови организации на земеделски производители.

“Парите са от преструктуриране на бюджета”, допълни той.

“Срокът за отпускането на средствата е до 30 юни тази година. Тъй като това е срокът, определен от ЕС във връзта с войната в Украйна”, каза още министър-председателят.

“Средствата ще бъдат отпускани само на губещите зърнопроизводители и помощта ще се преценява по подадените в Националната агенция по приходите (НАП) от земеделците данъчни декларации”, добави премиерът.

След срещата също така стана ясно, че между протестиращите земеделци и правителството се очаква да бъде подписан меморандум. “Трима министри (на финансите, на енергетиката и на икономиката) заминават утре за САЩ. Аз обаче оставам тук, за да попиша меморандума”, заяви Денков.

Оставката на земеделския министър Кирил Вътев не бе обсъждана в хода на разговорите стана ясно на пресконференция в Министерски съвет.

В разговора в Министерския съвет участваха министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, заместник- министри от ведомството, както и заместник-министърът на финансите Георги Клисурски.

По думите на премиера на срещата са коментирали как да се подпомогне дългосрочното развитие на сектора. Това може да стане чрез промените в законите, за които е имало нужда от десет години. “Поех като личен ангажимент, когато има концептуална готовност и готови текстове на закони, да ги обсъдим заедно с тях и аз да поема политическия разговор с лидерите на партиите и другите заинтересовани министерства, които участват в това обсъждане, за да ги придвижим максимално бързо”, каза още министър-председателят Николай Денков.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране