09.03.2024 | 9:20
Денков: Силният лидер много лесно води към мека диктатура, а след това меката става сериозна
"Очаквам разговорите да завършат положително. Разбира се, гаранция няма"

Датата на оставката беше дефинирана преди 9 месеца, така че я подадохме точно тогава, когато бяхме казали, че ще се случи. Няма никаква изненада и не разбирам от къде дойде тази драма. Това заяви в студиото на предаването “Панорама” министър-председателят в оставка Николай Денков.

“Всеки, който е бил в управлението знае, че когато има преход от едно правителство към друго, има една сива времева зона, в която администрацията почти спира да работи. така, че всяко забавяне пречи на работата на правителството. Това, което искахме, е максимално бързо да отидем на преговори”, поясни той.

По думите му, с решението за оставката е била отворена вратата за преговори, които максимално бързо да започнат с ГЕРБ-СДС. По отношение на опозицията, ако са искали политически дебат, за да се обсъжда какво може да се направи по-добре и как да се подобрят едни или други дейности, Денков каза, че винаги е на разположение.

Той е категоричен, че ротацията трябва да се случи: “Ние искаме да има правителство, искаме промените да продължат в положителна посока, а това може да стане само като има редовно правителство, работещ парламент, който трябва да приема законите и те са в синхрон едни с други.”

Това, което е договорено преди 9 месеца, е поне да се изкарат още 9 месеца, за които има управленска програма и междувременно да бъде подготвена такава и за следващия период, каза Николай Денков. Той изрази задоволство от предложения документ от страна на ГЕРБ след предложения меморандум от страна на ПП-ДБ: “Това показва, че и от двете страни има желание за преговори и те ще започнат утре. Очаквам разговорите да завършат положително. Разбира се, гаранция няма. Има желание да се проведат истински преговори.”

Премиерът в оставка не пожела да коментира как би изглеждало едно бъдещо правителство. С Мария Габриел са се разбрали и когато имат обща позиция, те ще я представят.

Николай Денков каза още, че България може да се управлява по друг начин:

“Особено в този контекст, който имаме в момента, много е важно България да не бъде оставена на идеята, че само силен лидер може да управлява нашата държава. Силният лидер много лесно води към една мека диктатура, а след това няма мека диктатура, става сериозна. Изкушението в такива трудни времена да се появи някой силен лидер, който да ни промуши в една много грешна посока, е голямо.”

Искаме да работим с институции и това е гаранцията, че ще опазим демокрацията в България и тя ще се развива като нормална, демократична, европейска държава, допълни той.

По отношение на външната политика на България с Мария Габриел нямаме различия, каза още Николай Денков. Това, което показва разлика, е начинът, по който се води борбата, в която ни трябват външни партньори. Това е борбата с корупцията, борбата за правосъдната система, борбата за нов подход към назначаването на хора на ключовите позиции в регулаторите, добави премиерът в оставка.

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране