17.09.2019 | 12:13
Депутат: Дълг на всеки българин е да защитава България и затова трябва да върнем казармата
Милен Михов изкара дълбока скатавка журналистът Едуард Папазян, защото служел като радист, а той упрекна Джамбазки, че отлагал наборната служба

Дълг на всеки българин е да защитава България и затова трябва да върнем казармата. Това каза в сутрешния блок на БНТ депутатът от Обединени патриоти Милен Михов.

Водещата припомни, че преди 12 години е премахната задължителната казарма, а спортният журналист от Пловдив Едуард Папазян сподели, че за него най-тъпото нещо на света е наборната служба, след което възникна безсмислен спор кой е по-голяма скатавка. „Вие сте били радист и това на военен жаргон се казва дълбока скатавка“, прекъсна го Михов.

„Не е вярно, бил съм и на полигон. Скатавка е Джамбазки. Той през цялото време си е отлагал военната служба, за да не влезе в казармата“, каза пък Папазян.

Стана ясно, че тази стъпка за премахването на казармата е била прибързана и вреди на нашата национална сигурност. Държави, които са много по-големи и демократични от нас в своето развитие, правят тази крачка“, заяви депутатът.

Бившият президент на Франция Саркози в своята предизборна кампания бе поставил въпроса за връщане на наборната армия и реализира тази идея, добави той.

Българското общество възприема положително тази идея, подчерта Михов.

„Възприемат я положително само хората, които смятат, че ще имат възможност да реализират ползи от връщането на наборната военна служба. Във Франция не се връща наборната служба. От 27 членки на НАТО пет имат наборна служба“, уточни Папазян.

Депутатът изтъкна, че около 60 000 са първокласниците. „Толкова приблизително са и завършващите 12-ти клас. Половината са момчета. За съжаление голяма част от тях имат сериозни здравни проблеми и това го показват кандидат-студентските изпити в Националния военен университет. Голяма част от младежите не отговарят на условията „годен за военна служба““, добави той.

„Връщането на наборната армия не се разглежда като алтернатива на професионалната. Това е, за да се създаде контингент от хора, които могат да защитават родината. В България около 400 000 души са подготвени за защитават страната, но повечето от тях са на възраст, която ги прави негодни да служат в армията“, заяви Михов.

„На 20 000 от първолаците българският език обаче не им е матерен. Дайте първо да ги обучим, за да го владеят и тогава да се занимаваме с казармата!“, заяви Папазян.

„Имаше един футболист от ЦСКА, на който бащата направи купон, след като махнаха военната служба и се събраха 200 човека“, каза още той.

Според депутатът от „Обединени патриоти“ пък е безсмислено да има реферндум за казарма, защото повече хора искали връщането й.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране