21.04.2024 | 23:42
Смазваща победа на Нинова в столицата, Диана Тонова е новият лидер на БСП-София
Знаково Калоян Паргов е абсолютно изхвърлен дори от голямото градско ръководство

Смазваща победа на Корнелия Нинова в София. От 74 делегати 70 са срещу сглобката в София. Днес делегатите на Софийската градска конференция избраха изцяло новото ръководство на БСП-София. За председател на Градския съвет бе избрана Диана Тонова, а за председател на Контролната комисия – Таня Найденова.” Това обяви на пресконференция лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Гласовете са разпределени, както следва: 82 гласа за Диана Тонова срещу 63 за другата кандидатура и 66 гласа за Таня Найденова срещу 44 за другата кандидатура. Избран е и нов състав на Градския съвет на БСП-София.

Изборът беше абсолютно демократичен и още едно доказателство, че най-правилният ход в партийната работа и в конкретния случай е да дадеш правото на членовете на партията да се произнесат и сами, свободно и демократично, да си изберат ръководството. Пожелавам на новото ръководство успех, здраве и сили, тъй като ни очаква много сериозна кампания и вярвам – добър резултат в София”, каза Нинова.

Този политически хаос в който в момента живеем, трябва да бъде преодолян. Това може да стане само със силна социалистическа партия, която да зададе нова посока и да се върне отново на мястото си на незаобиколим фактор на политическата сцена. Градската организация на БСП може да бъде авангард в този момент”, заяви новоизбраният председател на БСП-София Диана Тонова.

„Смятам, че обединени можем много. От утре започваме работа – и хората с опит, и младите хора, на които много ще разчитам. Вярвам, че ще я свършим по възможно най-добрия начин”, добави тя.

По отношение на актуалната политическа обстановка, Корнелия Нинова посочи, че вотът на недоверие вече е внесен и зависи от председателя на парламента кога ще бъде насрочен.

Предложението на служебния премиер да поеме и външното министерство Нинова коментира така:

“Дали Даниел Митов или Главчев, това е Борисов. Все едно назначават Борисов. Т. е. ГЕРБ ще прави изборите в чужбина и ние не сме съгласни.”

Знаково Калоян Паргов е абсолютно изхвърлен дори от голямото градско ръководство.

Общинските съветнции, които влязоха в сглобката с ГЕРБ получиха червен картон.

Така падна и бастион на вътрешната опозиция в БСП.

Първоначално кандидатите бяха над 10, но повечето от тях са си направили отвод в началото на заседанието. Сред тях са са бившият лидер на социалистите в София Калоян Паргов, депутатите Георги Свиленски и Христо Проданов, юристката и бивш общински съветник Милка Христова, както и настоящият съветник Иван Пешев.

До вътрешните избори се стигна след като общинските съветници на БСП подкрепиха кандидата за председател на Столичния общински съвет на ПП-ДБ-СС Цветомир Петров, за да се отпуши работата на СОС след тримесечния блокаж заради липсата на председател. Това разгневи централното ръководство и в края на февруари обявиха, че свалят доверието си от съветниците и насрочват предсрочни вътрешни избори. В цялата страна структурите на БСП ще проведат пълен отчетно-изборен цикъл през есента, който ще завърши с избор на нов председател на партията.

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране