22.06.2019 | 14:17
ДПС предложи Цоло Вутов за орден „Стара планина”
Принос ли? Кой инфраструктурен проект, възложен на Вутов, е построен за негова сметка и като дар за родината, за да говорим за принос? 

Омерзителна е лекотата, с която се раздава най-високото държавно отличие орден „Стара планина”. За Стефан Цанев не се предвижда такъв орден, но за тъмните фигури от прехода прозореца за номинации никога няма да бъде затворен. След като редица дейци на Държавна сигурност станаха кавалери на отличието, дойде ред и на куфарните приватизатори от прехода.

Този път е номиниран един от първите родни капиталисти, приватизатор и строител на магистрали Цоло Вутов.

Предложението е внесено в Министерски съвет от Емил Караниколов –човек на ДПС в правителството. Мотивите на Караниколов са: „за приноса и заслугите му към икономическото развитие на страната и изграждането на съвременните индустриални отношения“.

Принос ли? Кой инфраструктурен проект, възложен на Вутов, е построен за негова сметка и като дар за родината, за да говорим за принос?  Нито един. Но заслугите му за „икономическото развитие” на Сарайския картел вероятно са безценни. Няма друга сериозна причина да бъде предложен  за този орден, при това първа степен.

Цоло Вутов е горд собственик на 22 дружества и има над 1000 реализирани проекта, които напълниха банковата му сметка до степен “най-богатият българин“.

Дружествата му работят в следните области:  проектиране и строителство на минни и екологични обекти, жилищни и офис сгради, метростанции, тунели, пътно строителство, управление на недвижими имоти и инвестиционни проекти, търговия, лицензия за търговия с енергия, селско стопанство и др.

Вутов е строител и на най-кривата магистрала в България – АМ Струма.

През 2010 г. в. „Пари” посочи  Цоло Вутов като най-богатия българин със състояние, възлизащо над 400 милиона лева. Смята се, обаче, че това е само една част от неговото състояние, вероятно само декларираната.

Няма публична информация за свързаността му с БКП и ДС, но мнозина смятат, че ако не е бил свързан със службите,  нямало е да получи възможност да излети толкова високо. И покрай тлъстите обществени поръчки, които е усвоявал и ще усвоява,  синът му днес се къпе (в буквалния смисъл) в шампанско.

Цоло Вутов е баща на двама сина, като първият от тях, Владимир, стана публично известен с клипа, в който  се къпе в скъпо шампанско за 40 000 евро под звуците на „Шушана”,  в ски курорта Куршевел.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране