16.09.2019 | 1:51
Джонсън не бил вярвал в Брекзит
Премиерът пък обяви, че Великобритания ще се освободи от оковите на ЕС като Невероятния Хълк

Борис Джонсън не вярваше в Брекзит по време на референдума и подкрепи кампания за напускане на ЕС, “защото тя би подпомогнала политическата му кариера”, твърди Дейвид Камерън, цитиран от Би Би Си. В откъс от мемоарната книга на бившия британски премиер, публикуван от в. “Сънди таймс”, той определя министър Майкъл Гоув, който отговаря за подготовката за Брекзит без сделка, като “един надут Фаражист”. Двойката беше “посланик на експертното очерняне и изкривяване на истината в епохата на популизма”, пише Камерън. По думите му Гоув не е бил верен нито на себе си, нито на Джонсън.

За бившите си колеги Камерън пише: “Едно качество надделяваше – предателство. Предателство към мен, и по-късно – предателство към Борис”.

Най-новите разкрития идват след публикуването на друг откъс от мемоарите на Камерън, в който той обвинява двамата политици в “ужасно държание” по време на кампанията за референдума през 2016 г. Бившият премиер свика допитването, след като даде обещание за него в предизборната кампания на Консервативната партия. Той призоваваше за оставане в ЕС, но загуби вота с 52% на 48% в подкрепа на развода с Брюксел и подаде оставка като премиер малко след това.

Междувременно сегашният британски премиер Борис Джонсън оприличи себе си с буйния персонаж от комиксите Невероятния Хълк в интервю, в което изрази също готовността си да изведе Обединеното кралство от ЕС на 31 октомври, предаде Ройтерс. В. “Мейл он сънди” цитира Джонсън да казва, че ще намери начин да заобиколи решението на парламента, задължило го да отложи Брекзита. По думите му щял да направи това, за да избегне икономическия шок от напускането без сделка.

“По-лудият Хълк побеждава, по-силният Хълк побеждава”, казва Джонсън пред неделното издание и добавя: “Хълк винаги се измъква, няма значение колко здраво е вързан и това е случаят с тази страна. Ние ще излезем на 31 октомври”.

Преди срещата си в понеделник с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер премиерът изразява “голяма увереност” в успеха. “Има много, много добър разговор за това как да се справим с проблемите на северноирландската граница. Постигнат бе огромен напредък”, казва Борис Джонсън пред “Мейл он сънди”.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране