08.05.2024 | 18:02
Eкшън в ЦИК: Мъж вся смут с викове по време на тегленето на жребия (ВИДЕО)
Росица Матева се изнерви и помоли за тишина

Скандал се разрази в сградата на Централната изборна комисия (ЦИК) по време на теглене на жребия за вота 2 в 1. Председателят на ЦИК Камелия Нейкова обяви каква е процедурата и помоли за тишина в залата, тъй като се създаде смут от активни дебати сред присъстващите.

“ЦИК одобри процедура за определяне чрез жребий за реда на представяне на кандидатите на предизборна кампания по БНТ и БНР в избори за членове на ЕП”, каза Камелия Нейкова, уточнявайки, че жребият е общ.

Докато тя четеше разпоредбата, ядосан мъж започна да крещи. Той настояваше за незабавен арест “на тази сган, която атакува България”.

Предаването, излъчвано от ЦИК на живо, бе прекъснато. Секунди след това бе възобновено, а през това време мъжът бе успокоен или изведен от залата.

Докато обаче се случваше тога Камелия Нейкова първоначално запази самообладание и изчака ситуацията да се успокой, но щом видя, че това няма да се случи скоро отсече: “Може ли да помоля за тишина в залата! Много ви моля!”.

ВИДЕО!

В ЦИК първо изтеглиха номерата за европейските избори. Партиите и коалициите, които ще се явят с едно и също наименование и състав и на двата вота, ще са с еднакъв номер в двете бюлетини. След това се теглиха и номерата за тези, които ще играят само на националния вот. В този случай има само една такава формация – коалиция “Неутрална България”. За накрая остават и независимите кандидати.

Първи от досегашните сили в парламента номера си научиха от “Има такъв народ”, като ще се бъдат и под номер 1 в бюлетината. Четни числа пък се паднаха на всички останали политически сили в НС досега – 22 за ГЕРБ-СДС, след тях “Възраждане” получиха 12, после на ДПС се падна 28, на ПП-ДБ – 14, а накрая на БСП – 24.

Ето и всички номера:

ГЕРБ-СДС – №22

ПП-ДБ – №14

ДПС – №28

Възраждане – №12

БСП – №24

Има такъв народ – №1

Солидарна България – №9

Български възход – №16

Синя България – №3

Левицата! – №19

Единение – №10

Глас народен – №2

Ние идваме – №21

Български глас – №6

МЕЧ – №13

Ние гражданите – №4

БСДД – №31

БНО – №11

За велика България – №30

Партия на зелените – №20

ЦЕНТЪР – №8

Български национален съюз – №23

Пряка демокрация – №27

Величие – №25

ВМРО – БНД – №26

Коалиция на розата – №7

Народна партия истината и само истината – №15

Общество за нова България – №18

Граждански блок – №17

Зелено движение – №29

Неутрална България – №32

Независимият кандидат за ЕП Кузман Илиев Илиев ще е с номер 5.

ЦИК проведе и втори жребий, който е за реда на представяне на кандидатите по БНТ и БНР. Става въпрос за клиповете и диспутите по националната телевизия и националното радио. Ето и редът: “Ние гражданите”, “Български възход”, “Величие”, “Български глас”, “Ние идваме”, “За велика България”, “Има такъв народ”, ДПС, “Зелено движение”, ГЕРБ-СДС, “Неутрална България”, Кузман Илиев, “Единение”, “Център”, “Пряка демокрация”, “Коалиция на розата”, БСДД, ВМРО – БНД, “Народна партия истината и само истината”, “Глас народен”, “Левицата!”, “Граждански блок”, БСП, “Партия на ЗЕЛЕНИТЕ”, “Синя България”, ПП-ДБ, МЕЧ, “Общество за нова България”, “Възраждане”, БНС, “Солидарна България”, БНО.

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране