24.06.2019 | 15:42
Ердоган загуби Истанбул отново
Екрем Имамоглу спечели в 16-милионния град, побеждавайки убедително кандидата на партията на президента
Много поддръжници на кандидата за кмет на Истанбул от Народнорепубликанската партия Екрем Имамоглу излязоха ликувайки по улиците на града, след като неокончателните резултати от преброяването на гласовете показаха убедителна победа на техния кандидат на вчерашните повторни избори за кмет на мегаполиса, съобщава AP.”Благодаря ти, Истанбул”, заяви Имамоглу в реч, излъчена от телевизионните канали. Той спечели в 16-милионния град, побеждавайки убедително кандидата на партията на Ердоган. Вие защитихте репутацията на демокрацията в Турция пред очите на целия свят, който гледа, заяви той пред своите поддръжници. Имамоглу събра малко над 54% от гласовете, или близо 4 милиона и 700 хиляди. За Йълдъръм гласуваха малко над 45%, или 3 милиона и 900 хиляди избиратели.

Вчерашният вот се състоя близо три месеца след местните избори на 31 март, спечелени в Истанбул от Екрем Имамоглу. Той победи с много малка разлика кандидата на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Бинали Йълдъръм, който е бивш премиер и близък сътрудник на президента Реджеп Тайип Ердоган. След седмици на възражения от страна на управляващата партия за резултатите от вота в Истанбул Висшата избирателна комисия анулира изборите за кмет и насрочи повторение на 23 юни.

Това е колосално поражение за Йълдъръм, но също и за Ердоган, заяви Берк Есен, преподавател в университета Билкент в Анкара, във връзка с резултата от вота. Освен избори за кмет на метрополията вчерашният вот в Истанбул имаше стойност на тест за популярността на Ердоган и на неговата партия на фона на сериозни икономически трудности. “Който спечели Истанбул, печели Турция”, заявяваше многократно Ердоган.

За Ердоган ставаше въпрос да запази властта над един град с над 15 милиона жители, икономическа столица на страната, която той контролира от 25 години насам. За опозицията ставаше дума да нанесе на Ердоган първото му голямо поражение от идването на власт на неговата ПСР през 2002 година.

Десетки симпатизанти на ПСР се бяха събрали пред централата на партията в Истанбул след обявяване на резултатите, някои от тях със сълзи на очи. На местните избори на 31 март ПСР загуби също контрола над столицата Анкара след 25-годишна хегемония на ислямо-консерваторите, припомня AFP.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган поздрави кандидата на основната опозиционна Народнорепубликанска партия Екрем Имамоглу за победата му на повторните избори за кмет на Истанбул. Ердоган отправи своето поздравление не пред телевизионните камери, а чрез социалните медии. “Според неофициалните резултати Екрем Имамоглу печели днешния вот за кмет на голямата община на Истанбул. И аз го поздравявам за тази победа”, написа Ердоган на страницата си в Туитър. Държавният глава изрази пожелание резултатите от вота да бъдат полезни за всички.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране