11.03.2019 | 13:32
Европа на прага на рецесия?
Германия за втори път понижи прогнозите за икономически ръст

Германското правителство преразгледа прогнозите си за растеж на най-голямата икономика в Европа през 2019 г. до 0,8%. Това е второ поред снижаване на прогнозите за по-малко от два месеца, съобщава Handelsblatt, цитиран от Ройтерс.  През януари германското правителство понижи очакванията си за растежа за тази година от 1,8% на 1%.

Миналата седмица Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) също ревизира в посока надолу прогнозата си за растежа на Германия от 0,9% на 0,7%. Като цяло прогнозите на ОИСР са за спад във всички икономики на страните от ЕС. Европейската централна банка в свой анализ предупреди за потенциално очаквана рецесия. Сред основните търговски партньори на България са  Германия и Италия, която е водена от популисткото си правителство към финансова криза.

“Федералното правителство на Германия очаква ръст от 0,8% през 2019 г.“, съобщава вестникът на база документ от Финансовото министерство на страната.

Отслабващата световна икономика, рисковете от ескалиране на търговския конфликт и политическите рискове в Европа като Brexit и финансовата ситуация в Италия са сред причините за забавянето на икономиката, се посочва още в правителствения документ.

Междувременно от предварителните данни на Федералната статистическа служба стана ясно, че износът на Германия е останал без промяна през януари спрямо декември на ниво от 108,9 млрд. евро, докато вносът е нараснал с 1,5% до 94,4 млрд. евро. На годишна база германският износ се е увеличил с 1,7%, а вносът с 5%.

Външнотърговският баланс на страната регистрира излишък от 14,5 млрд. евро през януари спрямо 17,2 млрд. евро година по-рано. Според календарните и сезонно-изгладените данни излишъкът през януари е на стойност 18,5 млрд. евро.

През януари тази година Германия е изнесла стоки на стойност 65,3 млрд. евро за държавите членки на Европейския съюз, докато от тях са внесени стоки за 51,7 млрд. евро. В сравнение с януари 2018 г. износът за страните от ЕС е нараснал с 0,6%, докато вносът е скочил с 3,7%.

Износът на стоки за страни извън Европейския съюз (трети страни) възлиза на 43,5 млрд. евро през януари 2019 г., докато вносът от тези страни достига 42,7 млрд. евро.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране