12.07.2019 | 0:00
Фандъкова спести на “Джи Пи Груп” 5 млн. лева
В прокуратурата е внесен нов сигнал за забавяне на ремонта на "Граф Игнатиев"

Нов сигнал срещу изпълнението на ремонтните дейности в центъра на столицата бе внесен в прокуратурата. Организацията “Спаси София” твърди, че кметът Йорданка Фандъкова и общината са спестили на “Джи Пи Груп” 5 млн. лева от глоби заради забавяне на ремонта по ул. “Граф Игнатиев”.

Общината обяви график за изпълнение, според който цялата улица трябваше да бъде напълно завършена на 3 октомври 2018 г. Откриването обаче се случи на 28 май 2019 г. – след почти 8 месеца закъснение. Ремонтът е спрян за 86 дни с оправданието за лошо време. Справка на БАН обаче сочи, че в почти половината от този срок атмосферните условия са позволявали да се работи. Предоставена е и справка, че от юни до юли според общината е имало 31 дъждовни дни, докато според НИМХ те са били 17. 22 дни е разликата в периода декември – февруари, още 4 “бонус” има следващият месец.

“Спаси София” посочва, че максимално допустимите санкции по договор са 5 028 354 лв., за забавянето “Джи Пи Груп” е трябвало да бъде глобявана с по 200 000 лв. Това обаче не се е случило, а според твърденията на кмета глобите са за едва 388 000 лв. От организацията твърдят, че въпреки че строителството е било официално спряно с Акт 10, на “Графа” все пак се е работило. По същество това е незаконно строителство, твърдят те.

Ремонтът на “Графа” вече доведе до едно дело. То се води срещу бившия зам.-кмет по транспорта Евгени Крусев. Вчера стана ясно, че съдебният процес срещу него започва на 30 септември 2019 г. Специализираният наказателен съд насрочи и втора дата за гледане на делото по общия ред – 9 октомври 2019 г.
Крусев бе предаден на съд за това, че в периода от 27 юни до 5 декември 2018 г. в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, е нарушил служебните си задължения по Закона за обществените поръчки, както и задълженията, възложени му със заповед на кмета на Столичната община Йорданка Фандъкова. Разследващите твърдят, че по инициатива на Крусев е подменена виброизолационната подложка на трамвайното трасе с такава, каквато е предложил отпаднал от търга участник, но на по-висока цена. Прокуратурата пак пресметна щетите от 4 млн. лв., които бившият зам.-кмет по транспорта на София е нанесъл на общината.

В обвинителния акт обаче е записана сумата от 919 863,55 лв. Това е сборът от парите, които общината е платила за виброизолационна подложка на трамвайното трасе, както и за релси, които са поставени само по документи.

Трамвайните релси на завоя при улица “Алабин” са били подменени и след това отчетени два пъти в два различни протокола, от което общината е ощетена с над 21 хил. лв.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране