02.10.2019 | 16:30
“Фолксваген” регистрира фирма за производство на автомобили в Турция
Volkswagen Turkey Otomotiv Sanayi ve Ticaret AS ще проектира и произвежда моторни превозни средства

“Фолксваген” е създал турско поделение в западния град Маниса, според съобщение, публикувано турския търговски регистър. Volkswagen Turkey Otomotiv Sanayi ve Ticaret AS ще проектира и произвежда моторни превозни средства, се казва в известието, цитирано от агенция Bloomberg. Компанията е с капитал в размер на 164 милиона долара.

В края на септември стана ясно, че германският автомобилен концерн е близо до взимането на окончателно решение за изграждането на нов завод в Турция. Тогава германски и турски медии се позоваха на изявление на члена на борда на директорите на компанията Андреас Тостман.

“В момента сме в заключителния етап на разговорите с Турция“, обясни пред репортери Тостман, който отговаря за производството. Тогава очакванията бяха, че разговорите ще приключат до две седмици или дори по-рано

Разкривайки повече подробности за плановете, източници, близки до компанията, твърдят, че инвестицията ще бъде на стойност над 1 милиард евро.

Заводът вероятно ще произвежда 300 000 автомобила годишно, сред които “Пасат” и “Шкода Супърб”, които ще бъдат предназначени за износ в Източна Европа.

“Фолксваген” ще наеме близо 4000 служители за завода в Маниса, близо до Измир. Строителството може да започне в края на 2020 г., а производството – през 2022 година.

Преди дни евродепутати от различни фракции остро разкритикуваха плановете на Фолксваген да строи новия си завод в Турция. Вестникът “Берлинер Моргенпост” цитира писмо на седем евродепутати до Еврокомисията, в което те предлагат да се проведе съвместно разследване в Съвета за асоцииране ЕС-Турция. Германската евродепутатка от Зелените Виола фон Крамон-Таубадел, която е сред подписалите въпросното писмо, призова Надзорния съвет на Фолксваген да спре проекта. Депутатката е избрана във федералната провинция Долна Саксония, която от името на държавата държи пакет акции и участва в решенията на Фолксваген.

Според председателя на европейската партия на Зелените Райнхард Бютикофер решението на Фолксваген нарушава правилата на ЕС за закрила на конкуренцията.

“Изглежда, че решаваща роля за избора на Турция е изиграла гаранцията, че с пари на турските данъкоплатци ще бъдат закупени 40 000 автомобила, както и щедрата държавна помощ в размер на 400 милиона евро”, каза пред агенция Франс прес Бютикофер.

В рамките на Митническия съюз Турция се е ангажирала да спазва правилата на ЕС, но така и не прилага на практика това обещание, смята политикът.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране