23.05.2024 | 23:41
Брутална грешка на Асен Василев коствала на българите куп пари, ето как ни цака!
"Моля управляващите да предоставят информация за условията по заема – главница, лихва, такси, комисионни и като цяло оскъпяването му"

След като министърът на финансите в редовното правителство на Николай Денков прибра 100% дивидентите на АЕЦ „Козлодуй“, сега се налага изграждането на 7-ми блок да става с пари от американска банка.

Това написа финансистът Любомир Каримански във Фейсбук.

Ето пълния текст на публикацията му:

След като министърът на финансите в редовното правителството на Николай Денков прибра 100% дивидентите на АЕЦ Козлодуй, сега се налага изграждането на 7-ми блок да става с пари от американска банка!

Още при приемането на Закона за държавния бюджет на РБ за 2024 година, предупредих за капана, заложен с прибирането на 100% дивидент от АЕЦ Козлодуй, за да се нагласи дефицита.

Тогава подчертах, че в Актуализираната средносрочна бюджетна прогноза 2024-2026 г. на страница 215 се предвижда да има държавногарантиран заем в размер на 2 934 560 755 лева , т.е. приблизително 3 млрд. лв., което на практика е квази държавен дълг (без да се отчита в бюджета).

Ето че сега този заем ще бъде договорен с американската EXIM Bank (Експортно-импортната банка на Съединените американски щати).

Колко ще струва на държавата новия заем?

Моля управляващите да предоставят информация за условията по заема – главница, лихва, такси, комисионни и като цяло оскъпяването му.

След като АЕЦ Козлодуй бе лишена от реинвестиране на средствата си в инвестиционна програма с цел изграждане на 7-ми блок, сега се налага да тегли заем, който не е включен в държавния бюджет за 2024 година.

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране